Στο… παρεάκι Ιταλίας και Ισπανίας θέλει να μπει η Ελλάδα εν όψει της άφιξης της Τρόικας

Για την έλευση της Τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες προετοιμάζεται η κυβέρνηση, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν και οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Στο επίκεντρο βρίσκονται ακόμη οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τα δυνητικά οφέλη για τη χώρα μας.

Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM,

ωστόσο, χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος, μπορεί να εγκρίθηκε για την Ισπανία, την Ιταλία και πιθανόν την Ιρλανδία, αλλά δεν είναι αυτονόητη για την Ελλάδα. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και η επίτευξη των στόχων του, κάτι δηλαδή που δεν συμβαίνει αυτήν την στιγμή, όπως αναμένεται να πιστοποιήσει η Τρόικα τις επόμενες ημέρες.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα διεξαχθούν τις προσεχείς εβδομάδες υπό το φόβο του «ξαφνικού θανάτου», δηλαδή της χρεοκοπίας, καθώς τον Αύγουστο λήγει ένα ομόλογο που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ύψους 3,26 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να το πληρώσει, ενώ πολλά κράτη – μέλη αρνούνται να εκταμιεύσουν νέα δόση, πριν ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην οικία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Κώστα Μπούρα.

Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, για θέματα του υπουργείου, ενώ την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Τη Δευτέρα αναμένεται, εν τω μεταξύ, να έρθει στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, προκειμένου να διερευνηθούν οι προτεραιότητες και η τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα