Στο… πόδι το Eurogroup αν η κάλπη βγάλει ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ελλάδα θα έχει στραμμένα τα βλέμματα η Ευρώπη την Κυριακή των εκλογών, ενώ ήδη αναλυτές εστιάζουν στις αντιδράσεις και τις εξελίξεις που θα σηματοδοτήσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Επί ποδός θα βρίσκονται, σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών – μελών της ευρωζώνης, καθώς, όπως ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο, είναι πιθανή η διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, αμέσως μόλις γίνουν

γνωστά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

«Ένα τηλεφωνικό Eurogroup αναμένεται ότι θα διεξαχθεί, αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα το απόγευμα της Κυριακής, αλλά τίποτε δεν έχει αποφασιστεί» οριστικά, είπε η μία από τις πηγές αυτές, η οποία ρωτήθηκε σχετικά, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «συντονισμός», σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

Μια δεύτερη διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης. «Έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις, ώστε να επιτραπεί να οργανωθεί πολύ γρήγορα μια τηλεδιάσκεψη, εάν αυτό είναι απαραίτητο» είπε η πηγή αυτή.

Η πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης αυτής «δεν είναι αποφασισμένη» τελεσίδικα, επισήμανε και η δεύτερη πηγή. Τη σχετική πρωτοβουλία θα κληθεί να αναλάβει ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε.

Η συνομιλία αυτή θα έχει στόχο ειδικά το να «συντονίσει την επικοινωνία» των μελών του Eurogroup σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, εξήγησε η πηγή αυτή, με στόχο να αποφευχθεί το να γίνουν δηλώσεις που δεν πρέπει -κάτι που έχει ήδη συμβεί, όπως σημείωσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times Deutschland (FTD), «απών» από τη Σύνοδο Κορυφής του G20, η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Μεξικό, θα είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, λόγω των εξελίξεων που μπορεί να σηματοδοτήσουν οι ελληνικές εκλογές.

Όπως επισημαίνεται συγκεκριμένα στο δημοσίευμα, «η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να λάβει δραματική τροπή μετά τις εκλογές στην Ελλάδα», ενώ τονίζεται ότι οι αρμόδιοι προετοιμάζονται να συνεδριάσουν, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά από τους FTD, ο Ρεν δηλώνει ότι δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται ο Ευρωπαίος επίτροπος επί 14 ώρες εν πτήσει μακριά από την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί του. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Εν πτήσει προς το Μεξικό θα βρίσκονται το βράδυ της Κυριακής και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως έγινε πάντως γνωστό από την καγκελαρία, στο κυβερνητικό αεροσκάφος θα διαθέτουν όλες τις δυνατότητες επικοινωνίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του τηρεί στάση αναμονής, με τον εκπρόσωπό τ

Keywords
Τυχαία Θέματα