Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ θέλει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο

Συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, «βλέπει» ως την καλύτερη λύση για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, στην έκθεσή του, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), εκτιμώντας ότι συνιστά αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συσταθεί μια πλειοψηφική κυβέρνηση που θα προασπίσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας.

Η επίμαχη έκθεση εστιάζει

στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 18 και 20 Απριλίου. Παρά την λαϊκή οργή που απορρέει από την υπογραφή των Μνημονίων και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας, το IIF διαπιστώνει μικρή ανάκαμψη των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το ινστιτούτο, ωστόσο, αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι -δεδομένων των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν- να συνεργαστούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συστήνοντας μια σταθερή κυβέρνηση για την ερχόμενη τετραετία.

Επιπλέον, μια κυβέρνηση συνεργασίας θα θεωρηθεί από πολλούς δείγμα έλλειψης της ισχυρής λαϊκής εντολής που χρειάζεται το κυβερνών σχήμα, προκειμένου να δρομολογήσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Παρά ταύτα, υπογραμμίζουν ότι ο εκλογικός νόμος επιτρέπει στα δύο κόμματα να συγκροτήσουν κυβέρνηση με προβάδισμα 8 εδρών έστω κι αν συγκεντρώσουν αθροιστικά το 37% των ψήφων.

Στον αντίποδα, εάν η 7η Μαΐου ανατείλει πάνω από ένα κατακερματισμένο και διαιρεμένο κοινοβούλιο, το IIF προκρίνει την σύσταση μίας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας και θα την οδηγήσει εκ νέου σε εκλογές μέσα στο έτος

Keywords
Τυχαία Θέματα