Τα σενάρια για την επόμενη μέρα…

Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και διάσπαση σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Ραγδαίες είναι οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό μετά την επικράτηση του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και την καταδίκη της πολιτικής των μνημονίων από τους Έλληνες ψηφοφόρους στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Η πίεση προς τη

Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει στις δημοσιονομικά προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, αυξάνεται. Η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν έρχεται, τα μέτρα δεν αποδίδουν, οι λαοί του Νότου αντιδρούν, ενώ ο άξονας του Βερολίνου έχει αποδυναμωθεί μετά και από την πολιτική κρίση στην Ολλανδία.

Ποια είναι όμως τα κυριότερα σενάρια για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης και το ευρώ, με φόντο τις αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο και τις έντονες πιέσεις προς τη Γερμανία να συνοδεύσει την πολιτική λιτότητας από αναπτυξιακά μέτρα. Τα επικρατέστερα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των Ευρωπαίων, είναι κυρίως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, η διάσπαση σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου και η έκδοση ευρωομολόγων.

Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Πρώτο σενάριο και απευκταίο βεβαίως για την Ελλάδα, είναι η έξοδος της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σήμαινε και το τέλος του κόσμου για το ευρώ. Οι τράπεζες έχουν ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής τους σε ελληνικό χρέος, ενώ αγορές και ευρωπαίοι δείχνουν να έχουν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο πρόεδρος της Fitch Πολ Τέιλορ, μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν θα σήμαινε το τέλος του ευρώ», σχολιάζοντας τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τα οποία επέστρεψαν δριμύτερα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Συμφέρον της Γερμανίας είναι η διάσωση του ευρώ με κάθε τίμημα, σύμφωνα με τον Τέιλορ, ο οποίος τονίζει ότι η επαναφορά του -ανατιμημένου- γερμανικού μάρκου, θα έπληττε τις εξαγωγές της χώρας, που αποτελούν το βασικό στήριγμα της γερμανικής οικονομίας.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ έχει δηλώσει ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για το ευρώ, ενώ οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Έδαφος κερδίζει το σενάριο της δημιουργίας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, ανάμεσα στις οικονομικών εύρωστες χώρες του Βορρά και τις δημοσιονομικά προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.

Το δημοσιονομικό σύμφωνο που με τόση θέρμη υποστηρίζει η Γερμανία, καταδεικνύει τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την ευρωζώνη. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να μην δηλώνουν ευθέως ότι οδεύουν προς τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, ωστόσο είναι σαφές ότι μόνο οι χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης μπορούν να αντέξουν την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχεία.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και μόνο με τις χώρες που είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα