«Τρέχει» ο Μόντι για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στην Ιταλία και ο Μπερλουσκόνι καραδοκεί…

Εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον οικονομολόγο και πρώην Επίτροπο, Μάριο Μόντι, έδωσε ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα εργαστεί εντατικά για το σχηματισμό κυβέρνησης, με την ελπίδα να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στην οποία βρίσκεται.

Δήλωσε επίσης ότι θα προσπαθήσει να φέρει εις πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε «με μεγάλη αίσθηση ευθύνης και σεβασμού προς τη χώρα». «Η Ιταλία πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης»

πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι οι προσπάθειές του θα στοχεύουν στην εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης και στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, «σε ένα πλαίσιο αυξημένης ευαισθησίας για την κοινωνική δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «θα δράσει με επίγνωση της επείγουσας κατάστασης», ξεκαθαρίζοντας ότι «όσα ακούστηκαν τις ημέρες αυτές, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για την σύνθεση της κυβέρνησης, στερούνται βάσης».

Ο Ιταλός πρώην Eπίτροπος εξήγησε ότι οι διαβουλεύσεις «θα γίνουν με την αίσθηση του κατεπείγοντος», αλλά με προσοχή και ότι θα επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θα είναι σε θέση να δεχθεί, οριστικά, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από την στιγμή που δέχθηκε με επιφύλαξη.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρόεδρος έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να υπερβεί η χώρα την οικονομική κρίση και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Πρέπει να γίνουν επείγουσες επιλογές για την σταθεροποίηση της χρηματικής κατάστασης της Ιταλίας και των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλη τη χώρα» τόνισε. «Η προσπάθεια αποφυγής πρόωρων εκλογών, αυτήν την στιγμή, είναι μια ανάγκη, στην οποία θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη χώρα» συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια ιδιοκτησίας του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υπέβαλε το Σάββατο την παραίτησή του, τόνισε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και ότι «δεν θα το βάλει κάτω, αν πρώτα δεν καταφέρει να εκσυγχρονίσει την Ιταλία».

«Προχώρησα σε μια γενναιόδωρη πράξη, έστω και αν δεν καταψηφίστηκα ποτέ από το Κοινοβούλιο, αλλά με προπηλάκισαν. Τώρα, πρέπει να σώσουμε την Ιταλία και την Ευρώπη» υπογράμμισε.

Επισήμανε επίσης ότι «κανένας δεν θα μπορέσει να εξαφανίσει την ιταλική κεντροδεξιά», διαμηνύοντας ότι όσοι πανηγύρισαν για την παραίτησή του, «θα πρέπει να ξέρουν ότι από σήμερα θα διπλασιάσω τις προσπάθειές μου υπέρ της χώρας».

Την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην Επίτροπο Μάριο Μόντι στην Ιταλία χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμα

Keywords
Τυχαία Θέματα