Αναβιώνει το «Κεσκέκι» για 64η φορά στα Μελίσσια -Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Μικρά Ασία

Αναβιώνει το «Κεσκέκι» για 64η φορά στα Μελίσσια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγ. Γεώργιος Γκιούλμπαξε», Παναγιώτης Γκατζόλης, το έθιμο που έχει τις ρίζες του στη Μικρά Αγία θα αναβιώσει για 64η φορά στην περιοχή, όπως άλλωστε συμβαίνει επί σειρά ετών, με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας.

Η εκδήλωση, με μοίρασμα φαγητού και καλλιτεχνικά δρώμενα, θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2024, στις 11:00 π.μ., στην πλατεία Μικρασιατών

(πρώην Αγ. Γεωργίου) στα Μελίσσια, ενώ την Κυριακή (5/5) θα προηγηθεί από τις 20:00 το βράδυ η προπαρασκευή του εθίμου που θα κρατήσει μέχρι τις πρωινές ώρες.

Λίγα λόγια για το έθιμο

Το έθιμο αυτό μεταφέρθηκε σχεδόν αυτούσιο από τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας, και συγκεκριμένα από το χωριό Γκιούλμπαξε της Σμύρνης. Πρόκειται για ένα φαγητό που αποτελείται από μοσχαρίσιο κρέας και αποφλοιωμένο στάρι.

Μια εβδομάδα πριν τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου πηγαίνουν το στάρι σε παραδοσιακό μύλο για να το αλέσουν. Την παραμονή της γιορτής, το βράδυ, το αποφλοιωμένο σιτάρι μπαίνει στα καζάνια μαζί με το κρέας και το Κεσκέκι, όπως λέγεται το παραδοσιακό φαγητό, αρχίζει να σιγομαγειρεύεται. Όλο το βράδυ μέλη του συλλόγου και απλοί πολίτες ανακατεύουν με ξύλινες κουτάλες το στάρι και το κρέας ώσπου αυτό να γίνει χυλός.

Την άλλη μέρα το πρωί, όταν τελειώσει η επίσημη Δοξολογία στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου, οι ιερείς βγαίνουν και περνούν απέναντι, στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου που στήνονται τα καζάνια για να ευλογήσουν το Κεσκέκι. Μετά την ευλογία, το φαγητό μοιράζεται στον κόσμο μαζί με κρασί.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναβιώνει, Κεσκέκι, 64η, Μελίσσια -Ένα, Ασία,anavionei, keskeki, 64i, melissia -ena, asia