Αντιδρούν οι δικηγόροι στον νέο δικαστικό χάρτη: Πρόταση για πανελλαδική αποχή από 23 έως 30/04

Την αντίδραση των δικηγόρων έχει φέρει το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη, με την ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση στην Αθήνα, να προτείνει στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, μια εβδομάδα πανελλαδική καθολική αποχή, από την ερχόμενη Τρίτη, 23/04, μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη, 30/04.

Αναλυτικότερα,

σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια επαναλαμβάνει «την πάγια θέση της για τη διατήρηση όλων των Πρωτοδικείων της Χώρας ως έχουν σήμερα και εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενες ρυθμίσεις για την λειτουργία των «Παράλληλων Πρωτοδικείων», επισημαίνοντας ότι, πέραν της υποβάθμισης των συγκεκριμένων δικαστικών σχηματισμών, σε συνδυασμό με την λειτουργία των Περιφερειακών Πρωτοδικείων, δημιουργούνται μείζονα προβλήματα στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης ιδίως ως προς τη λειτουργία της εισαγγελικής αρχής (πρόβλεψη οργανικών θέσεων εισαγγελέων) και την άσκηση των ενδίκων μέσων» και επισημαίνει ότι «τα Πρωτοδικεία Μεσολογγίου, Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου, Θηβών, Καλαβρύτων και Κυπαρισσίας πρέπει να παραμείνουν ως έχουν».

Δικηγόροι: Οι προωθούμενες ρυθμίσεις για την αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη δεν οδηγούν στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

«Η αποτελεσματικήάσκηση του δικαιώματος δικαστικήςπροστασίας των πολιτών και η ορθή καιταχεία απονομή της Δικαιοσύνης αποτελούνκύρια χαρακτηριστικά του Κράτους Δικαίουκαι βασική προτεραιότητα για το δικηγορικόσώμα.

Η Ολομέλειαθεωρεί ότι η ενοποίηση του πρώτου βαθμούδικαιοδοσίας μπορεί να συμβάλει στηνκατεύθυνση της επιτάχυνσης της απονομήςτης Δικαιοσύνης, υπό την απαραίτητηπροϋπόθεση της επέκτασης της ηλεκτρονικήςδικαιοσύνης, της κατάλληλης επιμόρφωσηςτων ειρηνοδικών και της ύπαρξης τωναπαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών.

Οι λοιπές όμως προωθούμενες ρυθμίσεις ως προς την αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη δεν οδηγούν στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Χωρίς την προηγούμενη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, χωρίς τη δημιουργία των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών και χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού δικαστικών υπαλλήλων δεν είναι δυνατόν να επιταχυνθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός και ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης. Στον τομέα αυτό η Κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει μηδαμινή καμία πρόοδο.

Είναι προφανέςότι, υπό τους όρους που προωθείται ηαναδιάταξη του δικαστικού χάρτη τηςχώρας, τη μόνη ανάγκη που ικανοποιείείναι η συμμόρφωση της χώρας στιςεπιταγές του Ταμείου Ανάκαμψης για τηνεκταμίευση των σχετικών πόρων- οι οποίοισημειωτέων δεν θα κατευθυνθούν στιςανάγκες κάλυψης των ελλείψεων υλικοτεχνικήςυποδομής της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η Ολομέλειαεπαναλαμβάνει την πάγια θέση της γιατην διατήρηση όλων των Πρωτοδικείωντης Χώρας ως έχουν σήμερα και εκφράζειτην έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενεςρυθμίσεις για την λειτουργία των“Παράλληλων Πρωτοδικείων”, επισημαίνονταςότι, πέραν της υποβάθμισης των συγκεκριμένωνδικαστικών σχηματισμών, σε συνδυασμόμε την λειτουργία των ΠεριφερειακώνΠρωτοδικείων, δημιουργούνται μείζοναπροβλήματα στη διαδικασία απονομής τηςΔικαιοσύνης ιδίως ως προς τη λειτουργίατης εισαγγελικής αρχής (πρόβλεψηοργανικών θέσεων εισαγγελέων) και τηνάσκηση των ενδίκων μέσων.

Τα ΠρωτοδικείαΜεσολογγίου, Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου,Θηβών, Καλαβρύτων και Κυπαρισσίας πρέπεινα παραμείνουν ως έχουν.

Η Ολομέλειαεκφράζει επίσης, την έντονη αντίθεσήτης στην επιχειρούμενη διάσπαση τωνΠρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς μετην δημιουργία έξι (6) ΠεριφερειακώνΠρωτοδικείων στην Αττική (πέραν τωνυφιστάμενων Πρωτοδικείων Αθηνών καιΠειραιά), με αρμοδιότητα ΜονομελούςΠρωτοδικείου, στη θέση των καταργούμενωνΕιρηνοδικείων, γεγονός που δημιουργείιδιαίτερες δυσκολίες έως και αντικειμενικήαδυναμία άσκησης του δικηγορικούεπαγγέλματος ιδίως στους νέους δικηγόρουςκαι στους δικηγόρους που δεν έχουν τηνδυνατότητα απασχόλησης συνεργατών.

Η επιχειρούμενη“μεταρρύθμιση” πραγματοποιείται υπόακόμη χειρότερους όρους από την απόπειρατριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνώνεπί yπουργίας Κοντονήαφενός μεν λόγω της περαιτέρω πολυδιάσπασηςτων Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς(8 συνολικά δικαστικοί σχηματισμοί) καιαφετέρου καθώς τα δημιουργούμεναΠεριφερειακά Πρωτοδικεία στερούνταιτων βασικών υποδομών και προσωπικού,αλλά κυρίως δεν έχει προωθηθεί η ψηφιακήΔικαιοσύνη σε αυτά.

Η αναδιάταξητου δικαστικού χάρτη στην Αττική δεναφορά μόνο τους Δικηγόρους Αθηνών καιΠειραιώς αλλά όλους τους δικηγόρουςόλης της χώρας, οι οποίοι, στο πλαίσιοτης ελεύθερης μετακίνησης, ασκούν τοεπάγγελμά τους και στο λεκανοπέδιο τηςΑττικής και θα υποστούν τις δυσμενείςσυνέπειες της πολυδιάσπασης τωνΠρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς.

Κατόπιναυτών, η Ολομέλεια αποφάσισε να προτείνειστα Διοικητικά Συμβούλια των ΔικηγορικώνΣυλλόγων της χώρας την καθολική αποχήτων μελών τους από την Τρίτη 23.42024 μέχρικαι την Μεγάλη Τρίτη 30.4.2024.

Ως πλαίσιοτης αποχής προτείνεται το ακόλουθο:

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

- Σε περιπτώσειςπαραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών,συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών,σε αστικές, ποινικές και διοικητικέςυποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σεπεριπτώσεις λήξης των προθεσμιών γιαάσκηση προσφυγών ενώπιον των ΔιοικητικώνΑρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιώντου Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειώνπαραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).

- Στις ποινικέςυποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμέναέξι (6) έτη στον α' βαθμό και επτά (7) έτηστον β' βαθμό και στα κακουργήματασυμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β' βαθμό.

- Σε ποινικέςδίκες β' βαθμού με κρατούμενο, συνεπείαπρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.

- Σε περιπτώσειςπροσωρινά κρατουμένων, εν' όψει τηςσυμπλήρωσης προσωρινής κράτησης.Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωσηδωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σεπερίπτωση δεκαοκτάμηνου.

- Σε Αναστολέςκαι Ανακοπές κατά πλειστηριασμών ότανεπίκειται άμεσα ο πλειστηριασμός.

- Σε Αντιρρήσεις,ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνοόταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπούκαι αποδεικνύεται από έγγραφα.

- Σε εκδίκασηπροσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρωςκατεπειγουσών περιπτώσεων.

- Σε ένορκεςβεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνοςπαρόδου προθεσμίας.

- Σε υποχρεωτικήαρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης:

i) για τιςυποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθείαίτημα στο Διαμεσολαβητή και

ii) για τιςυποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεταιζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεωνκαι

Ρητάδιευκρινίζεται ότι κατά την διάρκειατης αποχής:

- Δεν θαγίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκωνμέσων και βοηθημάτων, εκτός ασφαλιστικώνμέτρων όταν σωρεύεται αίτημα χορήγησηςπροσωρινής διαταγής καταφανώς και άκρωςκατεπειγουσών περιπτώσεων.

- Δεν θαχορηγούνται άδειες:

α) Για αιτήσειςαναστολής και

β) Για αυτόφωρακαι συνοδείες.

- Δεν θαδιενεργούνται επιδόσεις δικογράφωνκαι αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείραςτρίτου.

Η αποχήκαταλαμβάνει:

- Τα συναινετικάδιαζύγια

Άδεια δεν απαιτείται:

α) Για τηνκατάθεση προτάσεων και προσθήκηςαντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,

β) Για τηνκατάθεση προτάσεων και συζήτησημικροδιαφορών και

γ) Για τηνκατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης,σημειώματος, υπομνήματος κλπ, σε υποθέσειςπου έχουν συζητηθεί και η προθεσμίαλήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.

Ως προς τις Αναβολές:

Για τηνδιευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεταιη παράσταση ενώπιον των δικαστηρίωνγια την υποβολή αιτήματος αναβολής, μετην υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασηςτης πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουναμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στηνενημέρωση του απόντος συναδέλφου γιατην ημερομηνία της νέας δικασίμου. Όπουυπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίουαπό διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπήπρος συζήτηση της υπόθεσης.

Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά Δικαστήρια:

Δεν κατατίθενται,άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασηςπου κατατίθενται έως την προτεραία,καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρουκατά την εκφώνηση της υπόθεσης. Σημειώνεταιότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει ναεφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωσηέκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορώνείτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή τηνυποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύάλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούντο δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς ΚοινωνικήςΑσφάλισης και Νομικά Πρόσωπα ΔημοσίουΔικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίαςή εκπροσωπούν δικαιούχους ΝομικήςΒοήθειας και Ευεργετικής Πενίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα