Γεωργία: Πολιτική κρίση μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου» [βίντεο]

Σε πολιτική κρίση βυθίζεται η Γεωργία μετά τις βίαιες συγκρούσεις της περασμένης νύχτας στην Τιφλίδα μεταξύ αστυνομικών και φιλοευρωπαίων διαδηλωτών, που κατήγγειλαν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων», το οποίο προωθεί η φιλορωσική κυβέρνηση.

Αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής επενέβησαν απροειδοποίητα με δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ, βομβίδες κρότου λάμψης και αντλίες νερού εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για τρίτη εβδομάδα διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου, που EE και ΗΠΑ λένε ότι θυμίζει εκείνο που χρησιμοποιεί το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία για να καταστείλει ομάδες της κοινωνίες των πολιτών και να φιμώσει τους αντιπάλους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας η αστυνομία επενέβη για να αποτρέψει τον αποκλεισμό κρατικών κτιρίων και προχώρησε στη σύλληψη 63 ατόμων στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, ενώ υποστήριξε ότι τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί.

Η πρόεδρος της Γεωργίας καταδίκασε τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας

Η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, καταδίκασε την «αδικαιολόγητη, απρόκλητη και δυσανάλογη χρήση βίας», από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών.

«Η ευθύνη βαρύνειαποκλειστικά την κυβέρνηση» για τη βίαεις βάρος των ειρηνικών διαδηλωτώνανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμαX.

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον κάλεσαν την κυβέρνηση της Γεωργίας να αποσύρει το νόμο, που έχει πυροδοτήσει εντάσεις και στη Βουλή της χώρας, προειδοποιώντας ότι υπονομεύει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τιφλίδας.

Αλλά το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» είναι αποφασισμένο να περάσει το νομοσχέδιο, που υποχρεώνει ΜΚΟ να αποκαλύπτουν τις πηγές της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό. Είχε άλλωστε αποπειραθεί να περάσει τον ίδιο νόμο πέρυσι, αλλά το απέσυρε λόγω των αντιδράσεων εντός της χώρας.

Η πρόεδρος της Γεωργίας έχει απειλήσειότι θα ασκήσει βέτο στον «ρωσικό νόμο»αν περάσει από τη Βουλή κι έχει ταχθείστο πλευρό των αντικυβερνητικώνδιαδηλωτών, που κατέβηκαν αρκετές φορέςσε ογκώδεις πορείες αφότου ανακοινώθηκετο σχέδιο της κυβέρνησης στις 3 Απριλίου.

Τραυματίστηκε ηγέτης της αντιπολίτευσηςστη Γεωργία

Η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας έλαβεχώρα μία μέρα αφότου ο δισεκατομμυριούχοςιδρυτής του «Γεωργιανού Ονείρου»εξαπέλυσε οξεία φραστική επίθεση κατάτης Δύσης υποστηρίζοντας ότι ξένεςδυνάμεις -«παγκόσμια κόμμα πολέμου»τις χαρακτήρισε – προσπαθούνχρησιμοποιώντας ΜΚΟ να ανατρέψουν τηνκυβέρνηση της Γεωργίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευσητης Γεωργίας, το «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα»,ανήρτησε βίντεο με τον ηγέτη της, ΛέβανΚαμπεϊσβίλι, με μαυρισμένο μάτι, πρησμένημύτη, ένα δόντι να του λείπει και μώλωπεςμετά τη σύλληψή του και τον ξυλοδαρμότου από την αστυνομία.

«Δεν πονάω. Το τραύμα στο μάτιθα περάσει. Τα τραύματα στο σώμα θαεπουλωθούν. Όλα αυτά θα περάσουν, αλλάη μάχη κατά των οπαδών του Πούτιν πρέπεινα συνεχιστεί» δήλωσε ο ίδιος.

Αλλά και ο δημόσιος συνήγορος της Γεωργίας, Λέβαν Ιοσελιάνι, επέκρινε την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, σημειώνοντας ότι η διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου είχε «ειρηνικό χαρακτήρα και δεν υπήρχε λόγος να τη σταματήσουν και να ασκήσουν βία εναντίον της».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεωργία, Πολιτική, [βίντεο],georgia, politiki, [vinteo]