Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες των διαβητικών

Τη Μεγάλη Εβδομάδα είθισται πολλοί άνθρωποι να ακολουθούν μια διατροφική πρακτική που περιλαμβάνει τη νηστεία, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο που θα τη «σπάσουν» και θα υποδεχτούν το Πάσχα με τις πατροπαράδοτες διατροφικές επιλογές. Τι γίνεται όμως με τους διαβητικούς, πώς μπορούν να συμμετέχουν στο κλίμα των ημερών αυτών, χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους και τη θεραπεία τους;

Στοπαραπάνω ερώτημα απαντούν οι κ.κ. ΑνδρέαςΜελιδώνηςΔιευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρουκαι Κάρολος Παπαλαζάρου

ΚλινικόςΔιατροφολόγος-Διαιτολόγοςστο θεραπευτήριο ΜετροπόλιτανHospitalαμφότεροι.

Νηστεία

Ηνηστεία κατά τις ημέρες της ΜεγάληςΕβδομάδας από διατροφική άποψη θαμπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα νόμισμαμε δυο όψεις.

Απότη μια πλευρά αποτελεί μια καλή ευκαιρίαγια αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικήςπροέλευσης από την άλλη όμως αποτελείαιτία για κατανάλωση μεγαλύτερηςποσότητας αμυλούχων τροφίμων (ζυμαρικά,πατάτες, ψωμί κτλ.).

Γι'αυτό το λόγο ένα άτομο με διαβήτη πρέπεινα είναι περισσότερο προσεκτικό.

Συγκεκριμένακατά την περίοδο της νηστείας το διαβητικόάτομο θα πρέπει:

Νασυνεχίσει να μετράει την ποσότητα τωναμυλούχων τροφίμων στα γεύματά του,αποφεύγοντας να τα κάνει το κυρίωςπιάτο του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότιθα πρέπει να αποφύγει να καταναλώσειένα μεγάλο πιάτο γαριδομακαρονάδα αλλάότι θα μπορούσε να φάει γαρίδες ψητέςμε ένα φλιτζάνι πατατοσαλάτα ή χταπόδιμε ένα φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό. Επίσηςθα ήταν προτιμότερο να καταναλώσει μιαμερίδα μη αμυλούχων λαχανικών όπωςείναι οι αγκινάρες αντί για μια μερίδααμυλούχων λαχανικών όπως είναι ο αρακάςΝαστραφεί σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνηςόπως είναι τα όσπρια, τα λαχανικά όπωςτα μανιτάρια αλλά και κάποια υποκατάσταταγαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλακαι το γιαούρτι σόγιας. Τα θαλασσινάόπως το καλαμάρι η σουπιά, οι γαρίδεςκτλ., αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνηςαλλά θα πρέπει να αποφεύγονται σεμεγάλες ποσότητες, κυρίως λόγω τηςυψηλής περιεκτικότητάς τους σεχοληστερόλη.Ναμην παραλείπει τις μετρήσεις σακχάρου.Τις ημέρες αυτές είναι πιθανόν ναδιαταραχθεί η καθημερινότητά ως προςτο ωράριο των γευμάτων ή τη σωματικήάσκηση, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσειτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ναοδηγήσει σε επεισόδια υπεργλυκαιμίαςή υπογλυκαιμίας.Ναμην ξεχνάει τα ενδιάμεσα γεύματα. Τοδεκατιανό και το απογευματινό σνακσυμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδωντου σακχάρου στο αίμα. Μια μερίδα φρούτουείναι η καλύτερη επιλογή για σνακ.Πασχαλινότραπέζι

Έναάτομο με διαβήτη, για να επιτύχει μιακαλύτερη πορεία της νόσου του, έχειμάθει να ζει με κάποιους μικρούςδιατροφικούς περιορισμούς και ναακολουθεί ένα συγκεκριμένο διατροφικόπλάνο στο πλαίσιο της μεσογειακήςδιατροφής.

Έναδιατροφικά πιο «ελεύθερο» πασχαλινότραπέζι, που πραγματοποιείται μια φοράτον χρόνο δεν θα επηρεάσει όλη αυτή τηνπροσπάθεια.

Επομένως,αν δεν υπάρχουν συννοσηρότητες όπωςχρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υπερουριχαιμία,μπορεί να καταναλώσει ό,τι υπάρχει στοτραπέζι και τον ευχαριστεί, αλλά χωρίςυπερβολές στις ποσότητες αμυλούχωντροφίμων (πίτες, πατάτες, ψωμί).

Μιακαλή πρακτική για τα διαβητικά άτομα,ειδικά τη μέρα του Πάσχα, είναι νασυνοδέψουν το κρέας που θα καταναλώσουνμε άφθονη ποσότητα σαλάτας, γιατί οιφυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος τηςχοληστερόλης των τροφών ενώ, παράλληλα,μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο τουγεύματος οδηγώντας σε μια πιο ομαλήαύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Όσοναφορά το αλκοόλ, επιτρέπονται 2 μονάδεςαλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος,οι οποίες πρακτικά αντιστοιχούν περίπουσε 2 ποτήρια κρασί ή 2 κουτάκια μπύρα ή2 σφηνάκια τσίπουρο

Σεπερίπτωση επιθυμίας για κάποιο γλυκό,αυτό θα ήταν προτιμότερο να καταναλωθείπρος το απόγευμα με κάποια χρονικήδιαφορά από το γεύμα. Ιδανικά, καλό θαείναι να προτιμηθεί κάποιο γλυκό μεστέβια.

Τέλος,ένας καλός περίπατος μετά το τραπέζιμπορεί να συμβάλλει στην χώνευση, ενώαν γίνεται συστηματικά βοηθάει και στηναποφυγή των επιπλέον κιλών.

Συμπερασματικά,η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα πουακολουθεί μπορεί και πρέπει να αποτελέσειμια άσκηση πίστης, υπομονής και πλήρουςσυμμόρφωσης στις διατροφικές επιλογέςπου ωφελούν την υγεία.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα