Μεγάλη Εβδομάδα: Τα τοπ μαγαζιά για νηστίσιμα φαγητά και γλυκά

Τα καλύτερα μαγαζιά για να απολαύσετε νόστιμα σαρακοστιανά φαγητά και γλυκά για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μερικά χρόνιαπριν οι επιλογές σε φαγητό και γλυκό,κατά την περίοδο της νηστείας, ήταναρκετά περιορισμένες και χωρίς ιδιαίτερογευστικό ενδιαφέρον. Αντίθετα, με τημεγάλη αύξηση των ανθρώπων που απέχουναπό το κρέας, αλλά και την ποικιλία στιςκουζίνες οι επιλογές είναι ενδιαφέρουσεςκαι αναζητάμε κάποια πιάτα ακόμα καιόταν απλά δεν υπάρχει νηστεία.

Εκτός από τους κλασσικούς κιμάδες τα μπιφτέκια πλέον γίνονται από φακές, μελιτζάνες, τα μανιτάρια ψιλοκόβονται και τα συναντάμε

ως γύρο για σουβλάκια, τα θαλασσινά παντρεύονται με τα λαχανικά δίνοντας ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα και τα βουτυρένια γλυκά τα αντικαθιστούμε με αγνό ελαιόλαδο.

Ξεχωρίσαμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να απολαύσετε νόστιμο νηστίσιμο φαγητό, street food επιλογές και γλυκά στην Αθήνα και στις γειτονιές της.

Πού να φάτε την περίοδο της νηστείας Ντολμαδάκιαστα κάρβουνα και μελιτζάνα καπνιστήστο Γκαστόνε

Έχουμε συνδυάσει το Γκαστόνε με την καλοψημένη γουρουνοπούλα, η οποία είναι η πρωταγωνίστρια, και τα πιάτα που θα παραγγείλουμε είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά της. Κι όμως, στο Γκαστόνε θα βρείτε κι άλλες νόστιμες και έξυπνα εκτελεσμένες συνταγές που θα γαργαλίσουν τον ουρανίσκο σας.

Δοκιμάστετα ντολμαδάκια στα κάρβουνα που έρχονταιμε μια απαλή κρέμα ταχίνι vegan,την καπνιστή μελιτζάνα ή το χούμουςπου έρχεται με μελιτζανοσαλάτα καιπιτούλες, μανιτάρια με τσιγαριστά χόρτα και φυσικά ένα πιάτο με ζυμαρικάαλλιώτικα από τα άλλα: μακαρόνια στακάρβουνα με λαχανικά βρασμένα σε ζωμόμανιταριών και μυρωδικά για να ολοκληρώσουντη γεύση.

Πραξιτέλους 43, Αθήνα

Baobuns με θαλασσινά στο ThessBao

Οι λάτρειςτου street food και των Βaoβuns δεν θα δυσκολευτούννα βρουν νόστιμες γεύσεις για νααπολαύσουν το αγαπημένο τους γεύμα,μέσα σε αυτά τα λαχταριστά ψωμάκιαατμού. Το μαγαζί Thess Bao έχει«κατέβει» από τη Θεσσαλονίκη και έχειαποκτήσει και το δικό του κοινό στηναθηναϊκή γαστρονομική σκηνή.

Τη ΜεγάληΒδομάδα θα βρείτε αρκετές επιλογές γιανα απολαύσετε το Βao Βunsή το Βao Βurgerείτε με θαλασσινά, είτε με μπιφτέκιλαχανικών, ακόμα και με ρεβυθομπιφτέκι,κασέρι σόγιας και vegan μαγιονέζα.

Στην κατηγορίατων vegeterian θα βρείτεεπιλογές, μεταξύ άλλων, Bao Βunμε κολοκυθοκεφτέ και λαχανικά, αλλάκαι γύρο μανιταριών πασπαλισμένο μετζατζίκι από αβοκάντο. Στα bestseller είναι το Bao Bun μεcrispy γαρίδες -συνοδέψτετο με τραγανές πατάτες τηγανιτές.

Περικλέους 30-32, Αθήνα

Ρεβύθια καιπατάτες γιαχνί στο Δίπορτο

Ένα από τα παλαιότερα καπηλειά της Αθήνα, το Δίπορτο, έχει γράψει τη δική του ιστορία και τις σκάλες του έχουν περάσει πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες. Ένα μαγαζί που πραγματικά συμβολίζει την αστική ζωή της πόλης επιμένοντας στην καλή ελληνική κουζίνα. Δυστυχώς, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το Δίπορτο δεν θα υπάρχει, καθώς το κτίριο πουλήθηκε, οπότε αξίζει να πάτε να γευτείτε την τίμια και νόστιμη κουζίνα του.

Οι επιλογέςείναι λίγες και πολύ καλές, ενώ με τοπου φτάσετε θα έχετε στο τραπέζι σαςμπόλικο ψωμί -ότι πρέπει για να απλώσετεαπό πάνω μια γενναία κουταλιά με φάβα– και χύμα κρασί. Στα πιάτα που πας καιξαναπάς για να γευτείς είναι τα ρεβίθιασούπα με μπόλικο λεμόνι και οι πατάτεςγιαχνί. Όλα τα πιάτα έρχονται σε γενναίεςμερίδες.

Σωκράτους 9, Αθήνα

Χταπόδι μελαδερά φασολάκια στον Αορίτη

Ένα καινούργιο στέκι, στα Ιλίσια, ο Αορίτης μάς φέρνει στο τραπέζι κρητικά πιάτα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο με την υπογραφή του Σήφη Μανουσέλη. Η αλήθεια είναι πως το κρητικό στέκι φημίζεται για το αντικριστό, αλλά στο μενού θα βρείτε ενδιαφέρουσες νηστίσιμες επιλογές.

Ένα πιάτοπου δοκίμασα και μου άρεσε, ιδιαίτερα,ήταν το χταπόδι με λαδερά φασολάκια πουκάθε μπουκιά έβγαζε όλα τα αρώματα τηςελληνικής κουζίνας. Μην παραλείψετε τασαλιγκάρια, τις σουπιές με σπανάκι καιμάραθο και φυσικά τις οφτές πατάτες.

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια

Πίτα Καρπάθουκαι πατατόπιτα στη Δήμητρα Γουναρίδη

Το εργαστήριΔήμητρα Γουναρίδη φημίζεται για τιςποιοτικές πίτες με σήμα κατατεθέν τοχειροποίητο φύλλο και τα αγνά προϊόντα-πολλά υλικά είναι ΠΟΠ. Πρόκειται γιαμια οικογενειακή επιχείρηση που φτιάχνεινόστιμες πίτες, με την ίδια παραδοσιακήσυνταγή και μεράκι, από το 1945 έχονταςρίζες από τη Μικρά Ασία.

Φύλλο ανοιγμένοστο χέρι με ματσόβεργα, ποιοτικά υλικά,ελαιόλαδο, αγνό βούτυρο, καλής ποιότηταςκιμά είναι όσα χρειάζονται για ναετοιμάζονται οι παραδοσιακές πίτες πουπάντα μάς ξυπνούν αναμνήσεις.

Την περίοδο της νηστείας θα βρείτε χειροποίητη χορτόπιτα, πατατόπιτα,το φρέσκο κρεμμυδάκι και ο άνηθος δίνουν ιδιαίτερη ένταση, μελιτζανόπιτα -αν νηστεύετε ακόμα και το τυρί τότε κρατήστε την για την επόμενη επίσκεψη σας – και πίτα Καρπάθου με λαχανικά εποχής (την εκδοχή της χωρίς τυρί).

Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία



Νηστίσιμος μπακλαβάς στο Maxim

Ένα από τα καλύτερα πολίτικα ζαχαροπλαστεία, με εμπειρία πάνω από 40 χρόνια, είναι το Maxim. Οι μυρωδιές που βγαίνουν από το εργαστήριο- ζαχαροπλαστείο είναι μοναδικές με την πρώτη ύλη να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτή την περίοδο προτείνουμε να δοκιμάσετε τα νηστίμια μπακλαβαδάκια που βγαίνουν από τη λαμαρίνα και γίνονται ανάρπαστα. Μπορεί τα αυθεντικά με το βούτυρο να ξεχειλίζουν αρώματα, αλλά το ίδιο νόστιμα είναι και αυτά με το ελαιόλαδο και μπόλικο φυστίκι τυλιγμένο μέσα στα σιροπιαστά φύλλα.

Στο Maxim θα βρείτε και χειροποιήτα νηστίσιμα σκαλτσούνια γεμισμένα με σπιτική μαρμελάδα, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη

Σουτζουκάκια μελιτζάνας στο Mama Tierra

Στο vegan εστιατόριο Mama Tierra όλα τα φαγητά φτιάχνονται αλλιώς: δηλαδή χωρίς ζωικά συστατικά και είναι το ίδιο νόστιμα -κάποια και πολύ πιο ελαφριά. Από την αρχή που άνοιξε το εστιατόριο κατάφερε να ξεχωρίσει δημιουργώντας ένα ευφλανταστο και νόστιμο μενού.

Αυτή την περίοδο θα απολαύσατε πολλά από τα πιάτα, μεταξύ άλλων λιγκουίνι με ραγού μανιταριών, μπιφέκια μανιταριών, burger από μπιφτέκι ελιάς Καλαμών. Στις κλασικές επιλογέςθα βρείτε τα πολύ νόστιμα σουτζουκάκια μελιτζάνας και το μουσακά με μπεσαμέλ από γάλα καρύδας και βιολογικά μαύρα φασόλια.

Ζυμαρικάμε θαλασσινά στο MastelloAthens

Από το νησί της Άνδρου στην Αργυρούπολη βρίσκουμε το Mastello, το γνωστό νησιώτικο εστιατόριο. Εδώ και λίγα χρόνια, σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Αργυρούπολης, το εστιατόριο που φημίζεται για το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά του σερβίρει νόστιμα πιάτα για το αθηναϊκό κοινό. Να αναφέρουμε πως την καλοκαιρινή σεζόν κλείνει και επανέρχεται από τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι τα ζυμαρικά με ποικιλία θαλασσινών η γαροδομακαρονάδα, αλλά και θαλασσινά εδέσματα, όπως μύδια, χταπόδι και καλαμαράκια.

Αλεξιουπόλεως 56, Αργυρούπολη

Χαλβά στηΒαρβάκειο

Αυτές τις ημέρες η κεντρική αγορά της Αθήνας, η Βαρβάκειος αγορά, έχει την τιμητική της, μιας και θα βρείτε μεγάλη ποικιλία νηστίσιμων προϊόντων. Ακριβώς έξω από την αγορά, στα υπαίθρια μαγαζάκια, πουλούν χαλβά- θα βρείτε μεγάλη ποικιλία, αλλά και χαλβά Φαρσάλων με ελαιόλαδο που μπορείτε να τον απολαύσετε χωρίς ενοχές και είναι το ίδιο νόστιμος με αυτόν που φτιάχνεται με βούτυρο -σίγουρα πιο ελαφρύς σε θερμίδες.

Σουβλάκι μεγύρο μανιταριών στο Cookoomelagrill

Όταν είχεπρωτοανοίξει η ψησταριά Cookoomela είχε γίνει μεγάλος ντόρος καθώςσερβίρει το σουβλάκι αλλιώς: δηλαδήχωρίς καθόλου κρέας. Όσο για το ερώτημααν είναι το ίδιο νόστιμο με γύρο μανιταριώναντί για χοιρινού ή κοτόπουλο η απάντησηέχει να κάνει με τις γεύσεις σας.

Σίγουρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση που έχει βρει αρκετά μεγάλο κοινό που το στηρίζει και δεν είναι απαραίτητα όλοι vegan ή vegeterian. Σε περιόδους νηστείας, όταν επιθυμείτε πιο ελαφρύ γεύμα, ή αν για κάποιο διάστημα αποφεύγετε τις κρεατικές επιλογές στο Cookoomela grill θα βρείτε αρκετές επιλογές τόσο σε σουβλάκι όσο και σε burger.

Στα δημοφιλέστερα προϊόντα είναι η κόκκινη πίτα με γύρο μανιταριών, το burger με beyond meat μπιφτέκι και φυτικό cheddar με γλυκοπατάτα , οι τηγανιτές πατάτες με φλούδα που συνοδεύονται από φυτικό τυρί και μπέικον και το σουβλάκι κεμπάπ γιαουρτλού με σουτζουκάκια από φακή.

Θεμιστοκλέους 43, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
νηστισιμα φαγητα, γλυκα, νηστισιμα, φαγητα, εβδομαδα, μεγαλη εβδομαδα, ξηροι καρποι, το νησι, food, αθηνα, μακαρονια, θεσσαλονικη, vegan, σουπιές, ποπ, νέα, maxim, burger, κοτοπουλο, iefimerida, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, σουπιες με σπανακι, χειροποιητα, μπακλαβας, βγαινουν, iefimerida, αβοκαντο, ζυμαρικα, θερμιδες, ιλισια, μπιφτεκια, μπεσαμελ, νησι, ντολμαδακια, σμυρνη, σουτζουκακια, υλη, φακες, φρουτα, χταποδι, ψωμι, αγνο, αγορα, αυξηση, ελαιολαδο, αξιζει, αναμνησεις, απλα, αρωματα, ασια, βρειτε, γαλα, γαριδες, φαγητο, γευση, δημητρα, γινει, γινονται, διαστημα, δυστυχως, δικη, υπαρχει, ερχεται, ερχονται, ζαχαροπλαστεια, ζωη, ιδια, ιδιο, νηστεια, κεμπαπ, κουζινα, κρητικα, κρασι, κτιριο, λαχανικα, λεμονι, λιγκουινι, μανιταρια, μελιτζανες, μπορειτε, μυδια, νεα σμυρνη, πιατα, πιτες, υπογραφη, ποπ, ρολο, σεζον, σιγουρα, σουβλακια, σουπιές, σουβλακι, σπανακι, ταχινι, τηγανιτες, τυρι, φακη, φασολακια, φασολια, φυσικα, φυλλο, φυλλα, φυστικι, χερι, χυμα, χορτοπιτα, ψησταρια, μπιφτεκι, burger, διπορτο, εξυπνα, food, γευστικο, γευσεις, γλυκο, ιδιαιτερα, κρεας, maxim, ψαρι, σημα, σκηνη, τηγανιτες πατατες, θαλασσινα, υλικα, vegan, ζαχαροπλαστειο
Τυχαία Θέματα
Μεγάλη Εβδομάδα,megali evdomada