Τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν προκαλούν καρκίνο

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι τα φάρμακα της εξωσωματικής προκαλούν καρκίνο, ιδιαίτερα του μαστού, και διστάζουν να τα πάρουν ή ακόμα και να προβούν εξολοκλήρου στη θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ηαλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνιαυπήρχε αυτός ο μύθος γύρω από τα φάρμακαπου χρησιμοποιούμε για την διέγερσητων ωοθηκών στην εξωσωματική. Έχουμεγνωρίσει ακόμα και γιατρούς, οι οποίοιπροέτρεπαν τις γυναίκες να μην ταχρησιμοποιήσουν.

ΗΕξωσωματικήΓονιμοποίησηείναι μια ασφαλής διαδικασία, η οποίαέχει σκοπό την διέγερση των ωοθηκώνπροκειμένου να συλλέξουμε όσα περισσότεραωάρια μπορούμε,

να τα γονιμοποιήσουμεμε το σπέρμα και να δημιουργήσουμεέμβρυα, τα οποία μετά από ολιγοήμερηεπώαση θα μεταφέρουμε πίσω στη μήτρατης μητέρας.

Πρακτικάτα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναιίδια με τις ορμόνες που εκκρίνει οεγκέφαλος κάθε μήνα για να γίνει ηωρίμανση του ωαρίου και η ωορρηξία, απλάτα χορηγούμε σε μεγαλύτερη ποσότηταπροκειμένου να ωριμάσουν περισσότεραωάρια.

Τατελευταία 30 χρόνια έχουν πραγματοποιηθείδεκάδες μελέτες σχετικά με την ασφάλειατων φαρμάκων αυτών και ιδιαίτερα με τηνπιθανότητά που έχει μια γυναίκα νααναπτύξει κάποιο καρκίνο μετά την λήψητους.

Έχουμεπλέον καταλήξει με ασφάλεια στο συμπέρασμαότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνοςεμφάνισης καρκίνου για τις γυναίκες,οι οποίες πραγματοποιούν εξωσωματικήγονιμοποίηση με ή χωρίς την λήψη τωνφαρμάκων αυτών. Τα αποτελέσματα αυτά,τα οποία είναι γνωστά εδώ και αρκετάχρόνια, έχουν αρχίσει να τα ενστερνίζονταικαι ιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως γιαπαράδειγμα ογκολόγοι, οι οποίοι πλέονοδηγούν τις γυναίκες στη θεραπεία τηςεξωσωματικής για κατάψυξη ωαρίων ήεμβρύων πριν από μία χημειοθεραπεία.

Μελίγα λόγια ακόμα και σε γυναίκες οιοποίες πάσχουν από ορμονοεξαρτώμενοκαρκίνο του μαστού μπορούμε με πρωτόκολλατα οποία έχουν ελάχιστη διαφορά απόαυτά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινήπρακτική της εξωσωματικής, να διεγείρουμετις ωοθήκες τους, να πάρουμε ωάρια καινα τα καταψύξουμε προκειμένου ναδιασώσουμε την γονιμότητα τους πριναπό την απαιτούμενη χημειοθεραπεία πουθα ακολουθήσει.

Επιπλέον,ακόμα και γυναίκες, οι οποίες έχουννοσήσει στο παρελθόν με ορμονοεξαρτώμενοκαρκίνο του μαστού μπορούν να προχωρήσουνμε παρόμοια πρωτόκολλα στην θεραπείαεξωσωματικής γονιμοποίησης μετά απόένα διάστημα περίπου δύο ετών, φυσικάπάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ογκολόγουτους.

Γίνεταιεμφανές λοιπόν ότι δεν πρέπει οι γυναίκεςνα διστάζουν να κάνουν χρήση των φαρμάκων,ούτε φυσικά και να ζητούν να προβούν σεθεραπεία με φυσικό κύκλο, χωρίς δηλαδήδιέγερση των ωοθηκών. Αν μία γυναίκαέχει φυσιολογικές ωοθήκες, οι οποίεςπαράγουν αρκετά ωάρια, είναι λάθος ναπροβαίνει σε επαναλαμβανόμενες θεραπείεςμε φυσικό κύκλο, οι οποίες και δαπανηρέςείναι και λιγότερο αποτελεσματικές καιφυσικά πολύ πιο επιβαρυντικές ψυχολογικά.

Ηθεραπεία με φυσικό κύκλο ή τροποποιημένοφυσικό κύκλο πρέπει να προτείνεται σεγυναίκες οι οποίες έχουν έκπτωση τηςωοθηκικής λειτουργίας και δεν μπορούννα παράξουν περισσότερα ωάρια ακόμακαι όταν οι ωοθήκες τους διεγερθούν μετα φάρμακα της εξωσωματικής.

 Άλλοένα ερώτημα το οποίο ακούμε συχνά στοπρώτο ραντεβού της εξωσωματικής είναιπότε μπορούν οι γυναίκες να επαναλάβουντην θεραπεία τους προκειμένου να«καθαρίσει» το σώμα τους από τις ορμόνες.Ούτε αυτό ισχύει.

Ταφάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησηςέχουν περιορισμένο χρόνο ημίσειας ζωής,το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονταισε πολύ συγκεκριμένες ώρες καθημερινά,αλλιώς τα επίπεδά τους στο αίμα και άραη αποτελεσματικότητα τους, πέφτουνσημαντικά.

Τουτέστινδεν υπάρχει ένα ελάχιστο διάστημα πουπρέπει να περάσει προκειμένου νααποβληθούν τα φάρμακα αυτά. Προτείνουμεσυχνά στις ασθενείς να περιμένουμεμεταξύ των θεραπειών εξωσωματικήςγονιμοποίησης για την καλύτερη απόδοσητων ωοθηκών και όχι λόγω των υψηλάεπιπέδων φαρμάκων ή ορμονών στο αίμα.Άλλωστε συχνά χρησιμοποιούμε φάρμακαξανά αμέσως μετά την ωοληψία προκειμένουνα συλλέξουμε ωάρια για δεύτερη φοράμέσα σε ένα μήνα, ειδικά σε γυναίκες οιοποίες πρόκειται σύντομα να χειρουργηθούνγια κακοήθεια.

Μεόλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οιγυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν γιατην υγεία τους λόγω της χρήσης τωνφαρμάκων. Αντίθετα η ΕξωσωματικήΓονιμοποίηση είναι μία ασφαλής διαδικασία,η οποία όταν γίνεται από έμπειρους καιεκπαιδευμένους Γυναικολόγους Αναπαραγωγήςσε εξειδικευμένες Μονάδες ΥποβοήθησηςΑναπαραγωγής, έχει εξαιρετικά αποτελέσματακαι προσφέρει λύσεις και χαρά στον κόσμοτων υπογόνιμων ζευγαριών.

Γράφειο
Χάρης Χηνιάδης
ΜαιευτήραςΓυναικολόγος
Ειδικός στην ΥποβοηθούμενηΑναπαραγωγή
Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν προκαλούν καρκίνο,