Βερβεσός στο iefimerida.gr: Στην πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι, δεν ίσχυε ο «νόμος Φλωρίδη»

Στη διευκρίνιση ότι δεν ισχύει ο νόμος Φλωρίδη στην πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι προχώρησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον κ. Βερβεσό μετά τις ερμηνείες που πήρε δήλωσή του σχετικά με τους ποινικούς κώδικες. Σημειώνεται

ότι, εχθές, τόσο ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος όσο και η εκπρόσωπος του κόμματος, είχαν υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση με τον νέο νόμο 5090/24 είχε επαναφέρει τη μετατροπή χρηματικής ποινής στους καταδικασθέντες με φυλάκιση και πως «τώρα οι υπεύθυνοι θα ήταν φυλακή».

Απαντώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης είχε κάνει λόγο για υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι ο νόμος 5090/24 ισχύει από 1ης Μαΐου, δηλαδή από σήμερα, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε το δικαστήριο να σταθμίσει την απόφασή του με βάση τον νέο νόμο.

Ο κ. Βερβεσός ξεκαθαρίζει ότι «σύμφωνα δηλαδή με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης το Δικαστήριο εφάρμοσε το καθεστώς του ΠΚ του 2018 (διάταξη που ίσχυε από το 1951 με τις κατά καιρούς τροποποιήσεις της) που επέτρεπε με τη μετατροπή της ποινής σε χρήμα» και πως, σε κάθε περίπτωση, «κατά την ημέρα έκδοσης της πρωτόδικης απόφασης από το Δικαστήριο για την τραγωδία στο Μάτι δεν ίσχυε ο Ν. 5090/2024 για τη μετατροπή της ποινής σε χρήμα».

Το ερώτημα του iefimerida.gr και η απάντηση του προέδρου του ΔΣΑ:

iefimerida.gr: Κύριε πρόεδρε, από χθες πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται δήλωσή σας και ισχυρίζονται ότι επειδή εφαρμόζεται ο ν. 5090/24 μετατράπηκε σε χρήμα η ποινή των κατηγορουμένων και γι’ αυτό δεν είναι στη φυλακή. Ο υπ. Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε χθες στη Βουλή λέγοντας ότι η έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου είναι από σήμερα, 1η Μαΐου 2024. Τελικά εφαρμόστηκε ή όχι ο νόμος Φλωρίδη στην πρωτόδικη απόφαση της δίκης για το Μάτι;

Δ. Βερβεσός: Ο Ν. 5090/2024 επανέφερε τη μετατροπή της ποινής φυλάκισης μέχρι δύο (έτη) σε χρήμα ως μία μορφή έκτισης η οποία είχε καταργηθεί με την εισαγωγή του Ποινικού Κώδικα του 2019. Η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης έχει ως ημέρα έναρξης σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 5090/2024 την 1.5.2024.

Η πλήρης δήλωσή μου, πέραν των όσων άλλων ανέφερα για τις λοιπές διατάξεις, για όσους την ανέγνωσαν στο σύνολό της αναφερόταν στο καθεστώς που ίσχυε το 2018 αναφορικά με την μετατροπή της ποινής κατά το χρόνο δηλαδή που έλαβε χώρα η τραγωδία στο Μάτι, υπό του τότε ισχύοντος άρθρου 82 ΠΚ.

Σύμφωνα δηλαδή με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης το Δικαστήριο εφάρμοσε το καθεστώς του ΠΚ του 2018 (διάταξη που ίσχυε από το 1951 με τις κατά καιρούς τροποποιήσεις της) που επέτρεπε με τη μετατροπή της ποινής σε χρήμα.

Σε κάθε περίπτωση κατά την ημέρα έκδοσης της πρωτόδικης απόφασης από το Δικαστήριο για την τραγωδία στο Μάτι δεν ίσχυε ο Ν. 5090/2024 για τη μετατροπή της ποινής σε χρήμα».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βερβεσός, Μάτι, Φλωρίδη,vervesos, mati, floridi