UCLA: Φιλοισραηλινοί εναντίον φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών - Ωρες μετά την εκκένωση στο Columbia

Οι διαδηλωτές συγκρούονται σε έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στο UCLA νωρίς την Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, στο Λος Άντζελες.  (AP Photo/Ethan Swope)

Ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν, καθώς βίαια επεισόδια ξέσπασαν (Τετάρτη 1 Μαϊου 2024) στο Πανεπιστήμιο στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια,

παλεύοντας με γροθιές και σπρωξίματα, κλωτσιές και χρησιμοποιώντας ξύλα για να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον. 

Τα επεισόδια στο Λος Άντζελες σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση χώρου που είχαν καταλάβει διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, με την αστυνομία να ανακοινώνει επισήμως ότι έγιναν 300 συλλήψεις διαδηλωτών, συνολικά (στο Κολούμπια και στο δημόσιο New Υοrk College).

Σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη, όπου ανέλαβε δράση η αστυνομία, το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι στο Λος Άντζελες υπήρξε σύγκρουση μεταξύ φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών και μιας ομάδας αντι-διαδηλωτών που υποστηρίζουν το Ισραήλ - στη σκιά του πολέμου στη Γάζα.
Η αστυνομία αναπτύχθηκε στην πανεπιστημιούπολη όταν οι υποστηρικτές του Ισραήλ προσπάθησαν να γκρεμίσουν μία φιλοπαλαιστινιακή «κατασκήνωση» διαδηλωτών, σύμφωνα με τη φοιτητική εφημερίδα του UCLA Daily Bruin.

Οι διαδηλωτές συγκρούονται σε έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στο UCLA νωρίς την Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, στο Λος Άντζελες.  (AP Photo/Ethan Swope)

«Αν μπορούν να είναι εκεί, μπορούμε και εμείς»

Στην ηλεκτρονική σελίδα της, η φοιτητική εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Γύρω στις 10:50 μ.μ., αντιδιαδηλωτές - που συγκεντρώνονταν γύρω από τον καταυλισμό από το απόγευμα - άρχισαν να παλεύουν με διαδηλωτές μέσα, καθώς και με προσωπικό της υπηρεσίας ασφάλειας που είχε προσλάβει το UCLA, μπροστά στα μεταλλικά οδοφράγματα γύρω από τον καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα. Τα οδοφράγματα γκρεμίστηκαν λίγο αργότερα και οι αντιδιαδηλωτές φορώντας μάσκες άρχισαν να πολιορκούν τον χώρο μέσα στις ξύλινες σανίδες που είχαν στήσει πρόχειρα οι φιλο-παλαιστίνιοι διαδηλωτές γύρω από τον καταυλισμό τους, προσπαθώντας να τις ανατρέψουν και να φτάσουν στους διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα. ”Αν μπορούν να είναι εκεί, μπορούμε και εμείς”, φώναξε ένας αντι-διαδηλωτής που κρατούσε τηλεβόα, καθώς γκρέμιζαν τα μεταλλικά οδοφράγματα. Λίγο πριν αυτά υποχωρήσουν, ένας άλλος φώναξε: Θα θέλετε να το ζήσετε αυτό...γράφεται ιστορία!».

Διαδηλωτές συγκρούονται σε έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στο UCLA αργά την Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, στο Λος Άντζελες. Οι φιλο-παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν τις ομπρέλες τους για να αποκρούσουν την "εισβολή" από τους φιλο-ισραηλινούς. (AP Photo/Ethan Swope)

Στον απόηχο της αστυνομικής επιχείρησης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Πλάνα από το τοπικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KABC, θυγατρική του ABC, έδειξαν ανθρώπους που κρατούσαν ραβδιά ή κοντάρια να επιτίθενται προς τον καταυλισμόπίσω από τις ξύλινες σανίδες, που στήθηκαν ως αυτοσχέδιο οδόφραγμα για την προστασία των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν πλακάτ ή ομπρέλες. 

Μερικές ώρες νωρίτερα, η αστυνομία εισέβαλε σε κτίριο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, το οποίο κατέλαβαν φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί διέλυσαν μια κινητοποίηση που είχε παραλύσει το πανεπιστήμιο, ενώ αντίθετα ενέπνευσε άλλους ως συμβολική κίνηση υπέρ των Παλαιστινίων.

Σε επιστολή προς ανώτερους αστυνομικούς, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Minouche Shafik, έγραψε ότι η διοίκηση υπέβαλε «με μεγάλη λύπη» το αίτημα να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από το κατεχόμενο κτίριο και από έναν κοντινό καταυλισμό με σκηνές.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης εισέρχεται στον επάνω όροφο του Hamilton Hall στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Columbia χρησιμοποιώντας ένα όχημα τακτικής, στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, μετά την κατάληψη του κτιρίου από διαδηλωτές νωρίτερα την ίδια ημέρα. (AP Photo/Craig Ruttle)

ΑΡ: Το μεγαλύτερο φοιτητικό κίνημα του 21ου αιώνα στις ΗΠΑ - Θυμίζει το Βιετνάμ

«Κατασκηνώσεις διαδηλωτών που καλούν τα πανεπιστήμια να σταματήσουν τις συναλλαγές με το Ισραήλ, ή με τις εταιρείες που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα, έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, σε ένα φοιτητικό κίνημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στον 21ο αιώνα, φτάνοντας από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τέξας και την Καλιφόρνια. Η καταστολή που ακολούθησε από την αστυνομία σε ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις έχει προκαλέσει αντιδράσεις, που θυμίζουν τον απόηχο του πολύ μεγαλύτερου κινήματος διαμαρτυρίας των φοιτητών, κατά την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ», σχολιάζει το διεθνές πρακτορείο Associated Press.

Συνολικά, μετά από αντιπαραθέσεις με τις αστυνομικές αρχές, υπήρξαν περισσότερες από 1.000 συλλήψεις σε διαφορετικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, διοικήσεις πανεπιστημίων και διαδηλωτές κατέληξαν σε συμφωνίες για να περιορίσουν τη αναταραχή στη ζωή των πανεπιστημιουπόλεων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ - 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Αστυνομικοί του Τμήματος της Νέας Υόρκης συλλαμβάνουν δεκάδες φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια αφού απομάκρυναν οδοφράγματα στο κτίριο Hamilton Hall κοντά στο λεγόμενο "Καταφύγιο Αλληλεγγύης της Γάζας" - 30 Απριλίου 2024. (Photo by Selcuk Acar/Anadolu via Getty Images)

Από Πολιτεία σε Πολιτεία

Λίγα τετράγωνα μακριά από την Κολούμπια, στο The City College της Νέας Υόρκης, οι διαδηλωτές ήρθαν σε αντιπαράθεση με την αστυνομία έξω από την κεντρική πύλη του δημόσιου κολεγίου. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημοσιογράφους, που βρίσκονταν στη σκηνή αργά την Τρίτη, δείχνει αστυνομικούς να ρίχνουν μερικούς ανθρώπους στο έδαφος και να σπρώχνουν άλλους, καθώς σήκωναν τους ανθρώπους από το δρόμο και τα πεζοδρόμια.

Οι αστυνομικοί κατέβασαν επίσης μια παλαιστινιακή σημαία που βρήκαν υψωμένη στον ιστό της σημαίας του City College και την πέταξαν στο έδαφος πριν υψώσουν την αμερικανική σημαία, η οποία είχε υποσταλεί.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνοδεύει διαδηλωτές σε ένα λεωφορείο μετά από συλλήψεις κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών έξω από το City College της Νέας Υόρκης, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024, στη Νέα Υόρκη. (AP Photo/Julius Motal)

Το Brown University, ένα άλλο κορυφαίο πανεπιστήμιο, κατέληξε σε συμφωνία  με διαδηλωτές, στην πανεπιστημιούπολη του Rhode Island. Οι διαδηλωτές είπαν ότι θα κλείσουν τον καταυλισμό τους, με αντάλλαγμα η διοίκηση του πανεπιστημίου να ψηφίσει για αποεπένδυση από το Ισραήλ, μεχρι τον Οκτώβριο. Ένας συμβιβασμός που έγινε για πρώτη φορά...

Στο μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα, η αστυνομία με εξοπλισμό για αντιμετώπιση επεισοδίων μπήκε και εκκένωσε έναν καταυλισμό αργά την Τρίτη, ενώ συνελήφθησαν περίπου 20 άτομα για παραβίαση των κανόνων του πανεπιστημίου. Αξιωματούχοι του ιδρύματος είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα την ίδια μέρα, ότι οι φοιτητές θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις εάν δεν διαλυθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
UCLA, Φιλοισραηλινοί, - Ωρες, Columbia,UCLA, filoisrailinoi, - ores, Columbia