Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι των Καναρίων Νήσων κατά του υπερτουρισμού -«Δεν θέλουμε να πεθάνει το νησί μας»

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τενερίφη, το μεγαλύτερο από τα επτά Κανάρια Νησιά, κατά του μαζικού τουρισμού, ζητώντας από τις Αρχές να προχωρήσουν σε προσωρινούς περιορισμούς στις αφίξεις τουριστών, ώστε να ανακοπεί η ραγδαία άνοδος των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων θερινών κατοικιών και της κατασκευής ξενοδοχείων που αυξάνουν το κόστος στέγασης για τους κατοίκους.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Άνθρωποι ζουν εδώ» και «Δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθάνει», διαδηλωτές

καλούσαν για αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία που αντιπροσωπεύει το 35% του ΑΕΠ στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων.

«Αυτό δενείναι ένα μήνυμα κατά του τουρίστα, αλλάενάντια σε ένα τουριστικό μοντέλο πουδεν ωφελεί αυτή τη γη και πρέπει νααλλάξει», είπε ένας από τους διαδηλωτέςστο Reuters κατά τη διάρκεια της πορείαςστην πρωτεύουσα της Τενερίφης, ΣάνταΚρουθ ντε Τενερίφε.

Μικρότερεςπορείες πραγματοποιήθηκαν σε άλλα μέραστο νησιωτικό σύμπλεγμα και σε άλλεςισπανικές πόλεις. Όλες οργανώθηκαν απόπερίπου δώδεκα περιβαλλοντικές οργανώσειςενόψει της περιόδου αιχμής των θερινώνδιακοπών.

ΚανάριαΝησιά: Περιορισμό των επισκεπτών ζητούνοι κάτοικοι

Οι οργανώσειςυποστηρίζουν ότι οι τοπικές αρχές θαπρέπει να περιορίσουν προσωρινά τοναριθμό των επισκεπτών για να μετριάσουντην πίεση στο περιβάλλον, τις υποδομέςκαι το απόθεμα κατοικιών των νησιών καινα περιορίσουν τις αγορές ακινήτων απόξένους.

«Οι αρχέςπρέπει να σταματήσουν αμέσως αυτό τοδιεφθαρμένο και καταστροφικό μοντέλοπου εξαντλεί τους πόρους και κάνει τηνοικονομία πιο επισφαλή. Οι ΚανάριοιΝήσοι έχουν όρια και η υπομονή τωνανθρώπων επίσης», δήλωσε στο Reuters οΑντόνιο Μπουλόν, ένας από τους διοργανωτέςτης διαδήλωσης.

Το αρχιπέλαγοςτων 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων επισκέφθηκανσχεδόν 14 εκατομμύρια ξένοι τουρίστεςτο 2023, σε μια αύξηση 13% συγκριτικά με2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι τοπικές αρχές ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει ο αυτός ο υπερβολικός τουρισμός στους κατοίκους. Ένα προσχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί φέτος, το οποίο αυστηροποιεί τους κανόνες για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, έρχεται μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος στέγασης.

Ο πρόεδροςτων Καναρίων Νήσων Φερνάντο Κλαβίχοδήλωσε την Παρασκευή ότι αισθάνεται«περήφανος» που η περιοχή είναι έναςκορυφαίος ισπανικός τουριστικόςπροορισμός, αλλά αναγνώρισε ότιχρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι καθώςο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται.

«Δεν μπορούμενα συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε. Ανσυνεχίσουμε να αγνοούμε το πρόβλημα,τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να ανοίγουνχωρίς κανέναν έλεγχο», είπε σε συνέντευξηΤύπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βγήκαν, Καναρίων Νήσων, - Δεν,vgikan, kanarion nison, - den