Alpha Bank: Η Ελλάδα είναι στις πλεονασματικές χώρες με το σπαθί της

«Η Ελλάδα εισέρχεται πλέον με το σπαθί της στην χορεία των πλεονασματικών οικονομιών», εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, όπου γίνεται, εκτός των άλλων, μνεία στην πολιτική που οδήγησε στην προσφυγή στην Τρόικα. «Ουδέν

κακόν αμιγές καλού», όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς οι θυσίες απέδωσαν και έφεραν την εκλογίκευση σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Πλέον, οι ανεπτυγμένες προσδοκίες για ανάκαμψη βασίζονται, σε μεγάλο βαθμό, στον εξωτερικό τουρισμό.

«Επίσης, η συνέχιση της πολιτικής των πρωτογενών πλεονασμάτων στη γενική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη σημαντική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, που ευνοεί την εγχώρια παραγωγή εις βάρος των εισαγωγών και συντελεί στην αύξηση των εξαγωγών, σηματοδοτούν τη διατήρηση του πλεονασματικού χαρακτήρα του ΙΤΣ της χώρας τα επόμενα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει έλλειμμα στο ΙΤΣ σε κάποιες περιόδους. Κάτι τέτοιο, όμως, θα οφείλεται κυρίως στην εισροή σημαντικών επιχειρηματικών κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην εγχώρια οικονομία», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της τράπεζας.

Όπως αναφέρεται, με βάση τα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών του οχταμήνου 2013, η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα άνω του 1% του ΑΕΠ στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2013. Αυτό, όμως, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει έλλειμμα στο ισοζύγιο σε κάποιες περιόδους. Κάτι τέτοιο, όμως, θα οφείλεται κυρίως στην εισροή σημαντικών επιχειρηματικών κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην εγχώρια οικονομία.

Τα πλεονάσματα αυτά ήταν αποτέλεσμα εξωτερικού δανεισμού από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και αυτόνομων εισροών ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις χαρτοφυλακίου και άμεσες επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό, δε, όπως επισημαίνεται το ότι σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο και έως το 2009 ,η κύρια επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής ήταν η μεγιστοποίηση σε κάθε περίοδο του πλεονάσματος του λογαριασμού κεφαλαίων του ισοζυγίου πληρωμών, πολλές φορές ανεξαρτήτως αναπτυξιακής σκοπιμότητας και των επιπτώσεων στον στόχο της διατήρησης του εξωτερικού χρέους της χώρας σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Η πολιτική, μάλιστα, που ακολουθήθηκε στη δεκαετία του 2000 οδήγησε σε συνεχή αύξηση και τελικά σε διαμόρφωση ενός τεράστιου πλεονάσματος στον λογαριασμό κεφαλαίων (που μεταφράζεται σε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) ύψους άνω των 30 δις ευρώ το 2008 που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν ήταν βιώσιμο.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι τώρα γνωστά: Προσφυγή στην Τρόικα για χρηματοδοτική ενίσχυση το 2010, μετά τον εκτοπισμό της χώρας από τις αγορές και τεράστια ύφεση στην οικονομία την τελευταία εξαετία (στην περίοδο της αναπόφευκτης προσαρμογής σε σημαντικά κατώτερο και τελικά μηδενικό επίπεδο δανεισμού από το εξωτερικό), με πτώση του ΑΕΠ κατά -23% το 2013 έναντι του 2008 και με αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 27%.

Ωστόσο, οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες, εκτιμούν οι αναλυτές. «Οδήγησαν, όχι μόνο στη δραστική μείωση των ελλειμμάτων στο δημόσιο τομέα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και στην προώθηση της διαδικασίας εκλογίκευσης της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και της οικονομίας γενικότερα και στην αποκατάσταση σε μεγάλο βαθμό της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας και της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών».

Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν η σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και των εγχωρίως παραγομένων διεθνώς εμπορεύσιμων υπηρεσιών. Ιδιαίτερα, η ανάπτυξη του εξωτερικού τουρισμού αποτελεί, στην τρέχουσα περίοδο, τον βασικό καταλύτη που οδηγεί την οικονομία στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη από το 2014, ενώ συνέβαλαν, επίσης, και στη δραστική μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών που δίνει μια νέα μοναδική ευκαιρία στην εγχώρια παραγωγή για την υποκατάστασή τους σε σημαντικό βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνουν οι αναλυτές, η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και η ανάπτυξη του τουρισμού στα επόμενα έτη απαιτεί τη διενέργεια σημαντικών επενδύσεων και την προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) από τις εγχώριες εξαγωγικές βιομηχανίες.

Άλλωστε, η Alpha Bank εκλαμβάνει ως σημαντική εξέλιξη την επένδυση της εταιρείας Fairfax Financial Holdings για την απόκτηση του 5,02% της εταιρείας Μυτιληναίος ΑΕ – Όμιλος Επιχειρήσεων που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Επίσης, στον τομέα του Τουρισμού, σε μελέτη της McKinsey&Company για λογαριασμό του ΣΕΤΕ, εκτιμάται ότι υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις 3,3 δις ευρώ ετησίως στον τομέα στην επόμενη 8ετία (σύνολο € 24,6 δις), προκειμένου να γίνει δυνατή η επίτευξη του στόχου για προσέλκυση 24 εκατ. διεθνών αφίξεων ετησίως και με κατά κεφαλή δαπάνη 750-800 ευρώ.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα