Linguine με vongole ή καλύτερα κυδώνια

09:46 2/6/2012 - Πηγή: KoolNews

Προτιμάω τα κυδώνια γιατί είναι μεγαλύτερα και τα ευχαριστιέσαι καλύτερα στο φαγητό. Με τις vongole μπορείς να παλεύεις κανένα μισάωρο για να βγάλεις λίγο ψίχα μεγέθους πασατέμπου. Από τον Πέτρο Κωστόπουλο.

Προτιμάω τα κυδώνια γιατί είναι μεγαλύτερα και τα ευχαριστιέσαι καλύτερα στο φαγητό. Με τις vongole, αν τις βρεις δηλαδή,  μπορείς να παλεύεις κανένα μισάωρο για να βγάλεις λίγο ψίχα μεγέθους πασατέμπου. Επίσης, το κυδώνι, όταν το ρίξεις στην αρχή μέσα στο τηγάνι μαζί με το κρασί βγάζει περισσότερο ζουμί και πιο θαλασσινή μυρωδιά.

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κιλά κυδώνια

1

ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 ποτήρια λευκό κρασί (όσο φτηνό θέλετε, αλλά όχι και ρετσίνα…)

1, 5 πάκο linguine (για να χορτάσετε κιόλας)

Αλάτι

Πιπέρι

3 σκελίδες σκόρδο συν 3 ακόμα ψιλοκομμένες

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 φλιτζάνια λάδι

Στην κουζίνα…

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε δύο ποτήρια κρασί και τρεις καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο.  Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τα κυδώνια. Κάθε κυδώνι που ανοίγει το βγάζουμε αμέσως με μία τσιμπίδα μακαρονιών για να μην βράσει. Τα δύο κιλά θα χρειαστούν δύο δόσεις μες στο τηγάνι. Αν βλέπετε ότι λιγοστεύει το κρασί ρίξτε κι άλλο, γιατί αυτό θα χρησιμεύσει και  για την σος. Αφού τα βγάλεις όλα και τα βάλεις σε μια πιατέλα κόβεις και πετάς το κομμάτι του οστράκου που είναι κενό για να μην έχει πολύ όγκο στο πιάτο.

Το ζουμί από το τηγάνι το κρατάμε σε ένα μπολ. Μετά ρίχνεις μέσα στο τηγάνι δυο φλιτζανάκια λάδι και τσιγαρίζεις χαλαρά το ψιλοκομμένο σκόρδο και το κρεμμύδι. Όταν αρχίσουν να κιτρινίζουν, αλλά χωρίς να καίγονται, ρίχνεις μέσα όλο το ζωμό που έχει προκύψει από το βράσιμο των κυδωνιών μέσα στο κρασί. Πετάς μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, και τα κρατάς μισό λεπτό για να ζεσταθούν ίσα, ίσα. Ρίχνεις και τα μακαρόνια, τα ανακατεύεις και είσαι ωραίος.

Tip: Αν ο ζωμός είναι λίγος, ρίξε λίγο κρασί ακόμα.

Tip2: Αν τα θέλεις καυτερά, ρίξε μέσα τρεις, τέσσερις μικρές κόκκινες πιπερίτσες την ώρα που τσιγαρίζεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και σπάσε τις με μια ξύλινη κουτάλα.

Tip3: Η καλύτερη επαγγελματική συμβουλή είναι να φτιάξεις κάποια στιγμή ζωμό ψαριού, να τον καταψύξεις και να χρησιμοποιείς από αυτόν τον ζωμό, όταν φτιάχνεις σος για μακαρόνια. Ο ζωμός ψαριού γίνεται πολύ απλά και φθηνά -αν δεν έχεις λεφτά για να αγοράσεις λιπαρό ψάρι όπως ροφό ή μια σφυρίδα. Τι κάνεις; Ζητάς από τον ψαρά σου ένα κεφάλι από μεγάλο ψάρι. Ρίχνεις τέσσερις πέντε κούπες νερό, μισό ποτήρι κρασί, καρότα, σέλινο και πολλούς κόκκους  από άκοφτο πιπέρι και το βράζετε σε μεσαία φωτιά. Τρώτε το ψάρι (κρύο με μαγιονέζα) και κρατάτε το ζωμό μέσα σε πλαστικά σακουλάκια στην κατάψυξη.

Διαβάστε ακόμα:

* Αυγά με προσούτο

* Fritatta με pasta

* Κοτόπουλο με μέλι & ουίσκι

Keywords
Τυχαία Θέματα