Αυστηρό μήνυμα από το ΣτΕ: Άμεση επαναλειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

«Ναι» στην κατάργηση της ΕΡΤ επανέλαβε για δεύτερη φορά με την απόφαση της επιτροπής αναστολών το ΣτΕ. Στην πολυσέλιδη απόφαση του δικαστηρίου ακολουθούνται οι βασικοί άξονες της προσωρινής διαταγής που είχε εκδώσει τη Δευτέρα ο κ .Κων. Μενουδάκος.
Με μια απόφαση-σταθμό το ΣτΕ ανέστειλε εν μέρει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ΕΡΤ, που ξεσήκωσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων

και διέρρηξε τη συνοχή της κυβέρνησης. Η απόφαση αναστολής τάχτηκε εναντίον του μαύρου και επιχείρησε να διαφυλάξει τα δικαιώματα ανθρώπων και άψυχων αντικειμένων ενός φορέα της ΕΡΤ Α.Ε, ο οποίος θεωρείται από το ΣτΕ ως καταργημένος. Στέλνουν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην εκτελεστική εξουσία, αφού απαιτούν άμεση λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Από την υπουργική απόφαση αναστέλλεται μόνο το μέρος εκείνο ή η διάταξη εκείνη με την οποία διακόπηκε η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία των διαδικτυακών τόπων. Το δικαστήριο διατάσει την προσωρινή επαναλειτουργία της δημόσιας ή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, μέχρις ότου συσταθεί ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Την οργάνωση του μηχανισμού για την προσωρινή επαναλειτουργία της ΕΡΤ αναθέτει όπως και η προσωρινή διαταγή στους υπουργούς Οικονομικών και τον υπουργό Επκρατείας, κ. Κεδίκογλου, προσθέτοντας και τον ειδικό διαχειριστή, κ. Μάναλη που έχει επιφορτιστεί για την ΕΡΤ τις ανάγκες της εκκαθάρισης. Σε ότι αφορά το προσωπικό που πρόκειται να προσληφθεί για τη λειτουργία της, η απόφαση αναφέρεται στο «αναγκαίο προσωπικό» και ορίζει ότι «η προσωρινή επαναλειτουργία πρέπει να γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο με το αναγκαίο πρόγραμμα της εκπομπής και τη λειτουργία των διαδικτυακών ιστοτόπων». Στην απόφαση ρητά αναφέρεται η ΕΡΤ ως καταργηθείσα και το δικαστήριο επιφυλάσσεται αυτεπαγγέλτως να ελέγξει τη διοίκηση της αν δεν εφαρμόσει την απόφασή του.

Με ψήφους 4-1 και με τη μειοψηφία της συμβούλου, Μ. Καραμανώφ να τάσσεται υπέρ της αναστολής ολόκληρης της κυβερνητικής απόφασης το ΣτΕ περιέγραψε πολύ συγκεκριμένα πως πρέπει να λειτουργεί ο νέος μεταβατικός φορέας, που θα αντικαταστήσει την πρώην ΕΡΤ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, που επιβάλλει «την τήρηση της συνεχούς λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εν όψει του ιδιαίτερου ρόλου που επιφυλάσσει ο νομοθέτης στην δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η 11σέλιδη απόφαση καταλήγει: «Συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος συναπτόμενοι με την ομαλή λειτουργία της ανωτέρω δημόσιας υπηρεσίας που επιβάλλουν την συνέχιση της παροχής ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών υπηρεσιών μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα».
Την απόφαση εξέδωσαν πέντε ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Μόνο ένα μέλος του δικαστηρίου, η σύμβουλός του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, διατύπωσε μία μειοψηφία σημειώνοντας ότι για να ήταν απολύτως σύννομη η κατάργηση της ΕΡΤ, όφειλε η κυβέρνηση ταυτόχρονα με την κατάργηση να ιδρύσει το νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Για το λόγο αυτό η κα Καραμανώφ όπως αναφέρεται στην απόφαση πιστεύει ότι η βλάβη που έχει προκληθεί δεν θεραπεύεται και για το λόγο αυτό τάχθηκε υπέρ της αναστολής της απόφασης στο σύνολο της για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στο σκεπτικό της απόφασης για όχι στο μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες αναφέρεται επί λέξη ότι με τη διακοπή της μετάδοσης ΡΤ εκπομπών προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη διότι παύει έστω και προσωρινά να παρέχεται η υπολειτουργική έννοια της δημόσιας υπηρεσίας της μετάδοσης ΡΤ εκπομπών και σχετικών διαδικτυακών εκπομπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα