Αιματηρές συμπλοκές φανατικών Εβραίων με την Αστυνομία [εικόνες]

Πρωτοφανείς σκηνές σημειώθηκαν στο Ισραήλ όταν η Αστυνομία συγκρούστηκε με χιλιάδες φανατικούς θρησκευόμενους που διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτική τους στράτευση και την απώλεια των προνομίων τους, που καταργεί δεκαετίες κεκτημένων.

Τα πράγματα βρήκαν εκτός ελέγχου στο Ισραήλ, όταν εκατοντάδες χιλιάδες υπερσυντηρητικών ορθοδόξων Εβραίων κατέκλυσαν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου να σταματήσει να τους εξαιρεί από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που προβλέπει ο νόμος για όλους τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας,

άνδρες και γυναίκες.

Αστυνομικοί με μάνικες νερού και εξοπλισμό εναντίον των διαδηλώσεων αντιμετώπισαν τους διαμαρτυρόμενους, κυρίως ραβίνους και σπουδαστές θρησκευτικών σχολών, που είχαν ως αίτημα να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει όσον αφορά τη στράτευσή τους, αλλά και άλλα προνόμια που απολαμβάνουν από το κράτος. Οι διαδηλωτές άρχισαν να πετάνε μπουκάλια και πέτρες στους αστυνομικούς, έκαψαν κάδους και έστησαν οδοφράγματα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας, στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 20.000 άτομα, ενώ στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί, 2 από τους οποίους χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές ανήκουν στα πιο σκληροπυρηνικά θρησκευτικά στοιχεία της ισραηλινής κοινωνίας. Αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, δεν εργάζονται, καθώς ασχολούνται σε μόνιμη βάση με τις θρησκευτικές σπουδές τους, δεν πληρώνουν φόρους, συντηρούν τις πολυμελείς οικογένειές τους από επιδόματα που τους παρέχει η Πρόνοια και δε στρατεύονται, σε αντίθεση με τους υπολοίπους πολίτες του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει ένα τέλος στα προνόμια αυτά, καθώς επιθυμεί να αυξήσει τους στρατευσίμους λόγω της πληθυσμιακής κάμψης της χώρας, αλλά και να κατανείμει πιο δίκαια τα οικονομικά βάρη, σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ που παρατηρήθηκε την περσινή χρονιά στην ισραηλινή οικονομία.

Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να μεγαλώσουν

Keywords
Τυχαία Θέματα