Ανδρέας Λοβέρδος στο koolnews.gr: Θα αντιπολιτευτούμε την κυβέρνηση αν συνεχίσει έτσι

Είναι παρελθόν το ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Λοβέρδο; Φανατικός Ολυμπιακός. Πολιτικός με φίλους και εχθρούς, με πολλές θετικές και πολλές αρνητικές γνώμες, ο πρόεδρος του Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα μιλάει για τους στόχους του νέου κόμματος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση, για τη σχέση του

με το ΠΑΣΟΚ και απαντά στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Γιάννη Κολοκυθά

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ανεξάρτητος βουλευτής στη Β’ Αθηνών. Δικηγόρος στο επάγγελμα και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Από τους “κορυφαίους” του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Διετέλεσε υπουργός στα κρίσιμα υπουργεία Εργασίας και Υγείας την εποχή του μνημονίου και υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2012 συμμετείχε στην ίδρυση της ΡΙΚΣΣΥ (Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας) και διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Από τις 15 Απριλίου είναι πρόεδρος του κόμματος Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα. Πολιτικός με φίλους και εχθρούς, με πολλές θετικές και πολλές αρνητικές γνώμες.

Στη συνέντευξή του στο koolnews.gr μιλάει για τους στόχους του νέου κόμματος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση, για τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ και απαντά στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι νέο φέρνει η “Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα”;

Γρήγορη,άμεση, δράση για την πραγματική οικονομία, με τσάκισμα ή παράκαμψη της γραφειοκρατίας,επίθεση κατά των πρακτικών που μας έφεραν έως εδώ, όπως π.χ. η στελέχωση του κράτους με τη μέθοδο 5-2-1, στοχευμένο κοινωνικό κράτος, νέοι άνθρωποι και νέοι στην πολιτική ανεξαρτήτως ηλικίας, σε συνδυασμό με λίγους έμπειρους (επτά στα δέκα στελέχη θα είναι νέα στην πολιτική), πλειοψηφία των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, ομοσπονδιακή Ε.Ε.

Σε ποιον χώρο κινείται ο φορέας σας; Θεωρείτε ότι υπήρχε κενό;

Κρατάμε την ιδεολογία μας, αλλά τις ιδεολογικο-πολιτικές ταμπέλες τις κατεβάσαμε. Στη φράση “είμαι κεντροαριστερός”, ο πολίτης αντιτάσσει τη φράση “εγώ είμαι άνεργος”!!! Ο χώρος που θα κινηθούμε βρίσκεται ανάμεσα στις παρυφές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι οι πολίτες διαπιστώνουν το κενό.

Τα πολιτικά κόμματα έχουν ανανεωθεί σε επίπεδο προσώπων, τουλάχιστον σ’ αυτούς που τους εκπροσωπούν στα μέσα ενημέρωσης. Τι θεωρείτε ότι τους λείπει και δημιουργήσατε νέα πολιτική κίνηση;

Σε κάθε εκλογή η Βουλή ανανεώνεται σε ποσοστά πάνω από 30%. Ποτέ αυτό δεν ήταν αρκετό για να καλυτερεύσει τα πράγματα. Ειδικά τώρα, όπου μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, νέοι Βουλευτές επαγγέλλονται την επανάληψη των μεθόδων που οδήγησαν την Ελλάδα στην πτώχευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε – μέσω της νέας πολιτικής κίνησης σας- να εμφανιστείτε εξαγνισμένος απο το μνημονιακό παρελθόν σας. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αντιπολιτευόταν με τον πιο έντονο τρόπο, ακόμη κι όταν χτυπούσα τη διαφθορά στα φάρμακα και τα νοσοκομεία. Τώρα, θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον επαναπατρισμό από τη Δημοκρατική Παράταξη, των πολιτών που τον ψήφισαν, αλλά δεν ικανοποιούνται από την ασάφεια και τις αντιφάσεις της πολιτικής του.

Θα συνεργαστείτε με την τρικομματική κυβέρνηση σε περίπτωση που σας ζητηθεί ή σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού;

Το τραγικό είναι πως δεν υπάρχει ούτε κάλεσμα, ούτε κλίμα εθνικής ενότητας. Αν παρακολουθήσει κανείς τα media, αμέσως θα καταλάβει πως ο “πρώτος λόγος” στην πατρίδα μας είναι διχαστικός. Κι ακόμη, αντί-υφεσιακό σχέδιο δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση είναι ακίνητη. Αν συνεχίσει έτσι θα την αντιπολιτευτούμε.

Το ΠΑΣΟΚ είναι παρελθόν για τον Ανδρέα Λοβέρδο;

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών “ναι”. Από μένα, πάντως, υβριστικό ή υποτιμητικό λόγο για το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακούσετε. Πάνω από όλα “υπάρχει και φιλότιμο”!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα