Χάμπερμας: Το Βερολίνο «λαγοκοιμάται» σε ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί

Χείμαρρος ο γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας ενάντια στην γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ και στις πολιτικές που εφαρμόζει στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο γερμανός φιλόσοφος που βρέθηκε μάλιστα και στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που φιλοξενήθηκε στην χώρα μας προ ολίγων ημερών, κατακεραύνωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο αναφέροντας ότι αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες των επιλογών της στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε δημοσίευμά του στο γερμανικό

περιοδικό Spiegel με τίτλο «Εμείς οι Γερμανοί δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη» ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρνήθηκε πρόσφατα σε άρθρο του ότι η Γερμανία επιδιώκει έναν πολιτικό ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ο Χάμπερμας και συνεχίζει. «Ο Σόιμπλε, μαζί με την υπουργό Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν, είναι τα μόνα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «Ευρωπαίος» στη μούχλα της Δυτικής Γερμανίας, ξέρει καλά τι λέει. «Δεν είναι σίγουρα ένας ρεβιζιονιστής που επιδιώκει να αντιστρέψει την ενσωμάτωση της Γερμανίας στην Ευρώπη, καταστρέφοντας έτσι τη βάση για τη σταθερότητα της μεταπολεμικής τάξης» γράφει ο Χάμπερμας.

«Μου φαίνεται ότι το άρθρο του Σόιμπλε απευθύνεται στους απογοητευμένους από το διπρόσωπο παιχνίδι του Βερολίνου ηγέτες των άλλων κρατών της ευρωζώνης» γράφει χαρακτηριστικά ο Χάμπερμας.

Για τον ίδιο, οι συνθήκες μέσα στις οποίες υφίσταται και λειτουργεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποτέλεσμα ενός «ελαττωματικού σχεδιασμού», μίας πολιτικής ένωσης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η επιβολή των πολιτικών λιτότητας είναι λανθασμένη και δεν μπορεί να διορθώσει τις υφιστάμενες οικονομικές ανισορροπίες στη ζώνη του ευρώ. «Η εξομοίωση των διαφορετικών επιπέδων παραγωγικότητας μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε μόνο να αναμένεται από μια κοινή, ή τουλάχιστον στενά συντονισμένη, δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική» συμπληρώνει. Και σε όλα αυτά, η απάντηση της Μέρκελ περιορίζεται σε μία «νυσταλέα φλυαρία».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η πολιτική εξουσία πηγαίνει σε όποιον αποφασίζει σχετικά με την αποδοχή των θεμάτων που θα συζητηθούν από το λαό. Η Γερμανία δεν χορεύει. Έχει πάρει έναν υπνάκο επάνω σε ένα ηφαίστειο. Αποτυγχάνουν οι ελίτ; Κάθε δημοκρατική χώρα έχει τους πολιτικούς που της αξίζει. Και υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο να αναμένουμε μια συμπεριφορά πέρα από τη ρουτίνα από τους εκλεγμένους πολιτικούς. Είμαι ευτυχισμένος που ζω σε μια χώρα η οποία, από το 1945, δεν είχε καμία ανάγκη για ήρωες. Επίσης, δεν πιστεύω στη δήλωση ότι τα άτομα κάνουν την ιστορία, τουλάχιστον όχι εν γένει. Όμως συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις στις οποίες η γνωστική ευαισθησία, η φαντασία, το θάρρος και η προθυμία να αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία έχει αντίκτυπο στην εξέλιξη των πραγμάτων» καταλήγει ο Χάμπερμας.

Keywords
Τυχαία Θέματα