«Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα»!

Λίγα λεπτά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για το 2012.

Σε επίμονα ερωτήματα δημοσιογράφων για το αν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας

δεν απάντησε, ωστόσο! «Συμφωνήσαμε σε όλα Συγκεκριμένα μέτρα έχουμε βρει πολλά», αρκέστηκε να δηλώσει μετά τη σύσκεψης με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διευκρινίσεις έδωσε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην της εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί. Ακόμη κι αυτά όμως θα εφαρμοστούν με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία.

Πρώτος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και αφετηρία για την αναθεώρηση είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός του 2013. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει αξιοπιστία και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως και να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά, ώστε να υπάρξει ρευστότητα.

Σχετικά με την εξεύρεση των 11,5 δισ. για τα έτη 2013-2014, εξήγησε ότι συμφωνήθηκε να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα. Έχουν, πρόσθεσε, πιθανά μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία θα ονομάζεται Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Σχεδιασμού, ενώ συμπλήρωσε ότι αποφασίσθηκε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό θα κινηθούν στο ανώτατο επίπεδο στην Ευρώπη, ώστε να παρουσιαστεί ο άθλος που πέτυχε η Ελλάδα και να ανατρέψει τη λανθασμένη εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη για τη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα