Έρχονται 1.270 απολύσεις σε χρόνο ρεκόρ στο Δημόσιο πριν από το τέλος του 2013

Ακόμα 1.270 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα δουν την πόρτα της εξόδου πριν βγει το 2013, ώστε να συμπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός βρέθηκε στην έδρα των ευρωθεσμών καλεσμένος της Κομισιόν για να μιλήσει σε συνέδριο σχετικό με το αντικείμενό του μαζί με τους επιτρόπους Σέφκοβιτς και Ταγιάνι.

Τα «νούμερα» δεν βγαίνουν έτσι η Τρόικα

δεν θα μετρήσει, ακόμη και αν γίνουν, τυχόν απολύσεις από την αμυντική βιομηχανία αφού έχει γίνει μεταβίβαση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ στο ΤΑΙΠΕΔ και έτσι με ... μπακαλίστικο τρόπο η Τρόικα δεν μετράει τους υπαλλήλους στο Δημόσιο. Κάπως έτσι στην καλύτερη περίπτωση απομένουν 1.270 απολύσεις ως το τέλος του έτους.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε μετά το συνέδριο προχώρησε σε μια λεπτομερή αποτίμηση της θέσης με την οποία κατεβαίνει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις την επόμενη εβδομάδα το θέμα της πρώτης φάσης της κινητικότητας θα κλείσει οριστικά ως προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιουλίου, καθώς ο αριθμός των 12.500 θα έχει συμπληρωθεί από το υπουργείο Παιδείας. Ο υπουργός όμως επιφυλάχθηκε για το πότε θα καλυφθεί και η δεύτερη φάση των 12.500 απαραίτητη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, άνω των 3,4 δισ. συνολικά και η οποία σχετίζεται με το σύνολο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης Τρόικας (άρα και με την κάλυψη του στόχου των απολύσεων και του δημοσιονομικού κενού).

Μεγάλη δεξαμενή όπως η ΕΡΤ δεν υπάρχει για να μπει λουκέτο και έτσι όπως όλα δείχνουν θα επιλεγεί ο «ξαφνικός θάνατος» πολλών μικρότερων φορέων. Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 11.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν το 2014 υπάρχουν εργαζόμενοι στο δημόσιο (συμβασιούχοι) που παραμένουν στη θέση τους με αποφάσεις δικαστηρίων.

Οι κύκλοι της Κομισιόν μιλάνε ανοιχτά για μεγάλο δημοσιονομικό κενό που χρειάζεται γενναίες αποφάσεις για να καλυφθεί, ξεπερνά σήμερα τα 2 δισ., ενώ τα χρήματα δεν μαζεύονται από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το ενιαίο μισθολόγιο. “Χρειάζεται πολλή δουλειά”, λέει κοινοτική πηγή που με εμφανή απέχθεια περιγράφει τον τρόπο που η απασχόληση στο δημόσιο επεκτείνεται με τον τρόπο που πολλαπλασιάζονται οι μύκητες. Απορρίπτει δε κατηγορηματικά πως το κενό μπορεί να καλυφθεί χωρίς λουκέτα και προειδοποιεί ότι “υπάρχουν τρόποι να βρεθούν τα χρήματα χωρίς πολιτικό κόστος”, αλλά δεν αντιλαμβάνεται γιατί η κυβέρνηση δεν το κάνει.

Σε ότι αφορά το σχέδιο κινητικότητας υπογράμμισε οτι την επόμενη βδομάδα το Υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει το προσωπικό που υπολείπεται ώστε να συμπληρωθούν οι σχετικοί κατάλογοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα προέλθουν κυρίως από τους τομείς της υγείας και τους ΟΤΑ, ενώ ένα μεγάλο μέρος θα έχει τη μορφή εθελοντικής κινητικότητας, για παράδειγμα από δήμους με πλεονάζουν προσωπικό σε δήμους που έχουν ελλείψεις. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απολύσεις πέραν των 15.000 φέτος και του χρόνου. "Ουδέποτε η Τρόικα έθεσε θέμα αύξηση των απολύσεων πέραν του παραπάνω αριθμού", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, "όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφʼ όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης".

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα