Γρηγορότερα η επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ με εντολή Θεοχάρη

Εντολή για έγκαιρη επιστροφή πιστωτικού ΦΠΑ έχει δώσει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, καθώς στο εξής ο χρόνος αναμονής για διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 90 ημέρες.

Να διεκπεραιώνονται άμεσα οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ζητά ο κύριος Θεοχάρης, οι οποίες εκκρεμούν ήδη πάνω από 120 ημέρες.

Όπως επισημαίνεται, από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ

πρέπει να διεκπεραιώνται κατά προτεραιότητα με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες, καθώς μετά τις 90 ημέρες η επιστροφή ΦΠΑ επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής από το Δημόσιο.

Για κάτι τέτοιο θα υπάρχει ευθύνη τόσο υπαλλήλου όσο και της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας.

Μέχρι στιγμής έχει ήδη σταλεί εγκύκλιος που προβλέπει την επιτάχυνση των εργασιών επιστροφής ΦΠΑ σε όλες τις εφορίες της χώρας, με στόχο να αντιμετωπίσει την τεράστια καθυστέρηση που καταγράφεται σε δεκάδες εφορίες και η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες να λαμβάνουν επιστροφή φόρου με καθυστέρηση έως και τριών χρόνων.

Το υπουργείο θεωρεί πως οι καθυστερήσεις δεν ενισχύουν την αξιοπιστία του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής όπως έλλειψη προσωπικού και τεχνικά προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα