Η αρχή της Αποσταλινοποίησης- Έγχρωμες εικόνες από τη Σοβιετική Ένωση

Με το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν στις 5 Μαρτίου 1953, ξεκίνησε η Αποσταλινοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης.

Στο πλαίσιό της, ο νέος ηγέτης της, Νικίτα Χρουστσόφ, έκανε προσπάθειες προκειμένου να σβηστεί η εικόνα του Στάλιν, όχι μόνο από τους δημόσιους χώρους, αλλά και από όλο το φάσμα της καθημερινότητας των Σοβιετικών. Όσοι είχαν φυλακιστεί αφέθηκαν ελέυθεροι και ξεκίνησε μία νέα στρατηγική εκσυγχρονισμού.

Τότε ήταν που η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε και μια προσπάθεια «αναθέρμανσης» των σχέσεών

της με τη Δύση. Για την ακρίβεια, το όλο εγχείρημα είχε αρχίσει λίγο πριν το θάνατο του Στάλιν, ωστόσο εντάθηκε κατά τη διάρκεια της αρχηγίας του Χρουστσόφ.

Συγκεκριμένα, από το Σεπτέμβριο του 1952 άρχισαν να δημοσιεύονται φωτογραφίες σε περιοδικά της εποχής (κυρίως στο «Огонёк [Ogonyok]»). Φιλοδοξία ήταν να προβληθεί μία πιο «δυτικοποιημένη» εικόνα της Σοβιετικής Ένωσης, ώστε να κερδίσει τη συμπάθεια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η συλλογή αυτή των δημοσιευμένων εικόνων αποτελεί ένα κλασικό δείγμα προπαγάνδας μέσω του Τύπου, η οποία -στην προκειμένη περίπτωση- κατορθώνει να καλύψει όλες τις άσχημες πτυχές του Κομμουνιστικού Καθεστώτος, προβάλλοντας την πρώην ΕΣΣΔ μία ανεπτυγμένη, ελεύθερη κι ευτυχισμένη χώρα.

Αν, μάλιστα, κρίνει κάποιος από την πορεία του Ψυχρού Πολέμου, θα αντιληφθεί πως η εν λόγω προπαγάνδα δεν πέτυχε το σκοπό της...

1 από 25 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >
Keywords
Τυχαία Θέματα