Η ΕΡΤ μας έκανε τα τρία (κόμματα) δύο – Εκτός κυβέρνησης η ΔΗΜΑΡ

Τίτλοι τέλους έπεσαν για την τρικομματική κυβέρνηση μετά τη στάση του Φώτη Κουβέλη για το θέμα της ΕΡΤ. Μπορεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να δήλωσε ότι διαφώνησε χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν το κόμμα του θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, αν θα αποσύρει τους υπουργούς του ή αν θα ψηφίζει κατά βούληση τα νομοσχέδια που θα φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, ωστόσο όλα

πλέον δείχνουν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την στήριξη μόνο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό που προκάλεσε η υπαναχώρηση του κ. Φώτη Κουβέλη ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε άμεσα και έβαλε το νέο πλαίσιο της λειτουργίας της κυβέρνησης με την στήριξη μόνο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει με ορίζοντα τετραετίας με όσους στηρίξουν την κυβέρνηση με την ΔΗΜΑΡ ή χωρίς. Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, καθώς εκκρεμεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Ο κ. Α. Σαμαράς, στο διάγγελμά του που ακολούθησε της δήλωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει, στηριζόμενος πλέον στις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (153 συν τις ψήφους των κ. Μαρκόπουλου και Σολδάτου που αναμένεται εντός των ημερών να επιστρέψουν και τυπικά στη ΝΔ), αλλά και των ανεξαρτήτων (οι κ. Λοβέρδος και Αηδόνης).
Ακόμη κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ούτε να εξετάσει το ενδεχόμενο των εκλογών: «Θέλω» -σημείωσε- «να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να 'χει. Ασφαλώς με καλύτερο συντονισμό, με επικαιροποίηση -αν θέλετε- του κυβερνητικού προγράμματος. Αλλά στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, πάντα με ορίζοντα τετραετίας».
Ο ακριβής χρόνος των κινήσεων ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στα κόμματα και αφού θα αφουγκραστούν την κοινωνία. Εκείνο που θέλησε να προβάλλει μετ επιτάσεως ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του που εκλήθησαν τη νύχτα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει και δεν θα αποσταθεροποιηθεί όποια κι αν είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ. Φυσικά έστειλε καθησυχαστικό μήνυμα και προς τους δανειστές ότι τόσο το δημοσιονομικό πρόγραμμα όσο και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Δεν είναι δίχως σημασία ότι χθες ο κ. Σαμαράς βρισκόταν στην Σύνοδο του ΕΛΚ και είχε συνάντηση και συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Αγκέλα Μέρκελ η οποία διέρρευσε ότι στηρίζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της ΔΗΜΑΡ και προσωπικά κατά του κ. Κουβέλη, λέγοντας ουσιαστικά ότι άλλαξε στάση στο θέμα της ΕΡΤ και χθες εμφανίστηκε με μία νέα πρόταση, προσπερνώντας την κατ' αρχήν συμφωνία που είχε επιτευχθεί στη σύσκεψη της Τετάρτης.
Οι περισσότεροι υπουργοί που πήραν τον λόγο, αφού είχε προηγηθεί το μήνυμα του κ. Βενιζέλου, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση μπορούσε να προχωρήσει αταλάντευτα το έργο της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετέθη το θέμα να ζητήσει ο κ. Σαμαράς ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά τελικά κρίθηκε αυτό να εξεταστεί αργότερα και ανάλογα με τις εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα