Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση … άργησε μια μέρα! – Οχτώ στους δέκα καταστηματάρχες δεν άλλαξαν τις τιμές

Χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα το νέο μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%. Από την 1η Αυγούστου όποτε και εφαρμόστηκε «προσωρινά» το μέτρο μονάχα το 21,4% των επιχειρήσεων έριξαν τις τιμές των προϊόντων τους.

Χλιαρή ήταν η αντίδραση των καταστηματαρχών στο νέο μέτρο καθώς, μονάχα 15.000 από τις 70.000 επιχειρήσεις έχουν προμηθευτεί το θαλασσί σήμα που υποδηλώνει ότι οι καταστηματάρχες πέρασαν μείωση του ΦΠΑ στις τιμές

τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια παρουσίασης έρευνας της Συνομοσπονδίας, παραδέχθηκε ότι ενώ οι προβλέψεις του είναι επίσης απαισιόδοξες για το μέλλον -καθώς αφού τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου η ανταπόκριση είναι χλιαρή-ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι τώρα που δεν υπάρχει και η σχετική καμπάνια και η προώθηση από το υπουργείο Οικονομικών, λίγοι επιχειρηματίες θα προστεθούν στο σημερινό νούμερο.

Σε συναγερμό βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας και το επιτελείο του είχαν εκφράσει την εκτίμηση ότι στα τέλη Ιουλίου το «πείραμα» της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα μείωνε τα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς θα αυξανόταν η ζήτηση στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να εκδίδουν κανονικά αποδείξεις.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αποδειχθεί λάθος στις προβλέψεις του καθώς υπάρχει προβληματισμός για τα έσοδα, ενώ ανησυχία δημιουργεί στο υπουργείο πως τα απολογιστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2013 θα εμφανίζουν υστέρηση συγκριτικά με τα αντίστοιχα του 2012. Ασφαλή εικόνα πάντως για το εάν «βάλτωσε» το νέο μέτρο, θα διαμορφωθεί στο τέλος του Οκτωβρίου όταν θα έχουν εκκαθαριστεί οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρηματιών για το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα