Η Μέρκελ τρελαίνεται για κεφτεδάκια

Θαμώνας ελληνικής ταβέρνας στο Βερολίνο η σιδηρά κυρία της Ευρωζώνης εδώ και 15 χρόνια! Παραγγέλνει πάντα χωριάτικη και κρασί Σαντορινιό…

Η τελευταία φορά που η Μέρκελ επισκέφθηκε το «Cassambalis», την ελληνική ταβέρνα στην οδό Grolmanstrasse 35 στο Βερολίνο, ήταν λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη καγκελαρία. Τη συνόδευε μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβέλε, είδηση που δεν πέρασε απαρατήρητη

και από την «Bild».

«Μπορεί τώρα να αναφέρθηκε η εφημερίδα στην επίσκεψη αυτή, η κυρία Μέρκελ, όμως, είναι από τους πρώτους πελάτες του εστιατορίου μου, που το άνοιξα πριν από περίπου 15 χρόνια» δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, Κώστας Κασσάμπαλης ο οποίος επιμένει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «είναι μία πολύ συμπαθητική γυναίκα».

Όταν κάθεται στα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντηλα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα κεφτεδάκια και τη χωριάτικη σαλάτα, τα οποία επιλέγει συνήθως να συνοδεύσει με λευκό κρασί «Σαντορινιό».

«Εμείς, οι Έλληνες είμαστε πολύ συναισθηματικοί και μπερδεύουμε τις δουλειές μας με τα προσωπικά μας, κάτι που δεν κάνουν ποτέ οι Γερμανοί» λέει ο μαγαζάτορας και συμπληρώνει: «Άλλο η πολιτική και άλλο η ελληνική κουζίνα. Η Ανγκελα Μέρκελ, μαζί με τον κ.Βέστερβέλε, έρχονται συχνά, όπως και άλλοι πολιτικοί, αλλά και καγκελάριοι στο παρελθόν, για να φάνε ήσυχα και να χαλαρώσουν, απολαμβάνοντας την ελληνική κουζίνα μας».

Ο Κώστας Κασσάμπαλης πήρε την απόφαση να φύγει στα ξένα, το 1971, ύστερα από παρότρυνση ενός Αυστριακού, που τον γνώρισε στην Ίο, όπου ο Κώστας είχε μία ντισκοτέκ. Στο Βερολίνο ασχολήθηκε αρχικά με τη διακόσμηση, αλλά καθώς τα χρήματα «δεν έφταναν ούτε για αναψυκτικό», όπως χαρακτηριστικά μας είπε, στράφηκε στη γαστρονομία. Στην αρχή έπλενε πιάτα και καθάριζε τα μαγαζιά, στα οποία εργαζόταν και μετά πέρασε πίσω από τον πάγκο. Τότε ήρθε και η συγκλονιστική, όπως τη χαρακτηρίζει, γνωριμία του με μία Αιγυπτιώτισσα, τη Φώφη Ακριτάκη, με την οποία άνοιξαν το «Εστιατόριο».

«Το ‘Εστιατόριό’ μας είχε γίνει στέκι για πολλούς διάσημους. Είχαμε πολύ μεράκι και τα κάναμε όλα με γούστο. Με την τρέλα που είχα, κάθε βράδυ το μαγαζί είχε διαφορετική διακόσμηση» θυμάται ο Κώστας Κασσάμπαλης. Πριν από μία 15ετία περίπου, η κυρία Ακριτάκη πήρε την απόφαση να αποσυρθεί κι ο ίδιος είχε ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται στο μυαλό του τα σχέδια για μία νέα επιχείρηση. Το «Εστιατόριο» έκλεισε τον κύκλο του και πέρασε σε νέα χέρια, και πάλι ελληνικά, αφού το αγόρασε ο Bulgari κι έστησε εκεί το φημισμένο κοσμηματοπωλείο του.

«Η ταβέρνα που ονειρευόμουν ήθελα να θυμίζει γαλλική μπρασερί, όπου θα κυριαρχούν τα χρώματα του μπορντό και του πράσινου κυπαρισσί, που ταιριάζουν με όλα. Το ψηλοτάβανο νεοκλασικό, από τα λίγα που απέμειναν από τους βομβαρδισμούς του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν τελικά αυτό που ήθελα. Η 200 τ.μ. αίθουσα, που στηρίζεται μόνο σε μία εσωτερική κολώνα, μπορεί να υποδεχτεί 120 άτομα και άλλα 50 στο πλακόστρωτο που έχει μπροστά» αναφ

Keywords
Τυχαία Θέματα