Η νύχτα των μεγάλων διαγραφών στο ΠΑΣΟΚ

Πολυδιασπασμένο μοιάζει να είναι πλέον το ΠΑΣΟΚ μετά τη νέα κοινοβουλευτική περιπέτεια που κατέληξε σε διαγραφή έξι βουλευτών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Ακολουθώντας τη στρατηγική που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη διαγραφή του Κώστα Σκανδαλίδη που απείχε

από την ψηφοφορία για το Μνημόνιο 3. Μαζί με το κορυφαίο στέλεχος την πόρτα της εξόδου είδαν, ο Μιχάλης Κασσής και ο  Θόδωρος Παραστρατίδης που ψήφισαν «όχι»  και οι  Γιάννης Κουτσούκος, Αντζελα Γκερέκου και Μάρκος Μπόλαρης που ψήφισαν «παρών».

Πλέον η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 25+2 βουλευτές, αφού ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης παραμένουν μεν στο κόμμα αλλά με τη στάση τους έχουν αμφισβητήσει ανοικτά τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τις διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος.

Έτσι πρακτικά το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει κοπεί στα «τέσσερα».

Από τη μία υπάρχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι περί αυτόν «νομιμόφρονες» βουλευτές που ακολούθησαν την πολιτική γραμμή της ηγεσίας κατά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων.  Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι Σίμος Κεδίκογλου, Θάνος Μωραίτης και Θεοδώρα Τζάκρη που αν και προειδοποίησαν ότι δεν θα ξαναψηφίσουν τυχόν άλλα μέτρα, θεωρείται βέβαιο πως θα στηρίξουν τον κ. Βενιζέλο σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η ηγεσία του.

Άλλωστε η ηγεσία του Κινήματος φροντίζει να καθιστά σαφές ότι η στάση που ακολουθήθηκε υπήρξε σωτήρια για τη χώρα, αφού παρά το μεγάλο πολιτικό κόστος εξασφαλίζεται η εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη ομάδα είναι το δίδυμο Λοβέρδος-Χρυσοχοϊδης. Στην Ιπποκράτους πολλοί κάνουν λόγο για εκδήλωση κίνησης από την πλευρά των δύο κορυφαίων στελεχών. Άλλωστε και οι δύο σε δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν προαναγγείλει σχετική πολιτική κίνηση μόλις ξεπεραστεί ο σκόπελος των μέτρων και η εκταμίευση της δόσης.

Οι δύο πρώην υπουργοί είχαν το πρωί της Τετάρτης δίωρη συνάντηση στην οποία τέθηκαν επί τάπητος τόσο τα μέτρα όσο και τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

Η τρίτη ομάδα είναι αυτή του Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος στηρίζεται από τους Γιάννη Κουτσούκο, Μάρκο Μπόλαρης, Μιχάλη Κασσή και Θόδωρο Παραστρατίδη. Παρά το γεγονός ότι λίγοι περίμεναν ο κ. Βενιζέλος να κάνει την απειλή του πράξη και να διαγράψει τους αντιφρονούντες τελικά το έκανε με αποτέλεσμα ο κ. Σκανδαλίδης να τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.  Ο πρώην υπουργός φαίνεται πως σχεδιάζει να διεκδικήσει τα ηνία του Κινήματος ωστόσο θα πρέπει να περιμένει το Συνέδριο, στις αρχές του 2013.

Τέλος κρίσιμη παραμένει η στάση της ομάδας που στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου. Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι πολύ προσεκτικός στον τρόπο που κινείται, επιχειρώντας μια θεσμική προσέγγιση έναντι της ηγεσίας,  συνεργάτες του άφησαν να εννοηθεί πως ο κ. Παπανδρέου θα έβλεπε με καλό μάτι τη νεότερη γενιά στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν βιάζεται να πάρει θέση.  Σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας ο κ. Παπανδρέου θα στηρίξει τον Φίλιππο Σαχινίδη ή κάποιον νεότερο βουλευτή που θ

Keywords
Τυχαία Θέματα