Κοπανατζήδες τέλος στο Δημόσιο – Ωράρια και άδειες στο στρόχαστρο των υπουργών

Φαίνεται πως ο κλοιός έχει κλείσει για τα καλά και πως κάποιοι από τους υπουργούς της αναθεωρημένης κυβέρνησης «δεν αστειεύονται».

Μετά από ελέγχους των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και τα απογοητευτικά αποτελέσματα όσον αφορά τους «λουφαδόρους» του δημοσίου αποφασίστηκε η εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων αλλά και πρόβλεψη για πειθαρχικές ποινές.

Τα υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν οι πρωταθλητές των υπαλλήλων «φαντασμάτων» αλλά και των υπαλλήλων που «λούφαραν» τις περισσότερες ώρες το μήνα από την εργασία τους.

Ο ειδικός

γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Παρασκευάς Νομικός, δήλωσε πως «οι έλεγχοι επεκτείνονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η στοιχειώδης και θεμελιώδης υποχρέωση των υπαλλήλων να τηρούν τον χρόνο εργασίας τηρείται απαρέγκλιτα από όλους και σε όλες τις υπηρεσίες».

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Πειθαρχικές διώξεις ανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για όσους υπαλλήλους απουσιάζουν περισσότερο από οχτώ ώρες το μήνα με μείωση των αποδοχών και εκείνων που δεν συμπληρώνουν το ωράριό τους.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως τόσο οι υπάλληλοι που απουσίαζαν πάνω από οκτώ ώρες τον μήνα, όσο και οι προϊστάμενοι που αμέλησαν να παρακολουθούν, ως όφειλαν, την τήρηση του χρόνου εργασίας των υφισταμένων τους, θα έλθουν αντιμέτωποι με τις πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Παράλληλα, δόθηκε εντολή για μείωση των αποδοχών όλων όσων δεν συμπλήρωναν το ωράριο τους, ανάλογα με τον χρόνο απουσίας τους.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τη σχετική εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, μετά τη κοινοποίηση από το ΣΕΕΔΔ των τεσσάρων πρώτων εκθέσεων που αφορούν την τήρηση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η προκλητική αίσθηση χαλαρότητας που χαρακτήριζε μία μικρή μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων φροντίζουμε να σταματήσει, ξεκινώντας από το σπίτι μας» και ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση αυτή έρχεται ουσιαστικά να επιβραβεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνεπών κι εργατικών υπαλλήλων, οι οποίοι προσπαθούν σε δύσκολες συνθήκες να επιτελέσουν με αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντα τους απέναντι σε άλλους συναδέλφους τους που συστηματικά εξαπατούν τους ίδιους, την υπηρεσία και, εν τέλει, τους Έλληνες πολίτες, απουσιάζοντας αδικαιολόγητα και επί μακρόν από τα καθήκοντά τους. Δίνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα στους συστηματικούς κοπανατζήδες ότι οι πρακτικές αυτές αποτελούν πλέον παρελθόν για το Δημόσιο. Σήμερα, έγινε μόνο η αρχή».

Υπουργείο Εσωτερικών

Σε άμεσα μέτρα προέβη και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, παραπέμποντας ήδη έξι υπαλλήλους του υπουργείου του στο πειθαρχικό συμβούλιο. Ο κ.Μιχελάκης εντόπισε αδικαιολόγητη και μακρά απουσία από την εργασία τους ενώ καλεί σε απολογία τρείς ακόμα για πειθαρχικές παραβάσεις του υπαλληλικού κώδικα.

Παράλληλα έδωσε εντολή για προληπτικό έλεγχο τήρησης του ωραρίου στο σύνολο των εργαζομένων του υπουργείο Εσωτερικών καθώς η έκθεση των επιθεωρητών προέρχονται από τυχαίο δείγμα 68 υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα στο υπουργείο Εσωτερικών σε απολογία καλείται υπάλληλος, η οποία αναφέρεται ότι απείχε αδικαιολόγητα από την εκτέλεση των καθηκόντων της για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών, από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2013. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η υπάλληλος, κατά το διάστημα της απουσίας της, διετέλεσε για ορισμένο χρόνο πρόεδρος σε δημοτικό ΝΠΔΔ, παρότι αυτό δεν επιτρέπεται για δημόσιο υπάλληλο.

Άλλος υπάλληλος στο ίδιο υπουργείο αναφέρεται ότι απείχε αδικαιολόγητα από την εκτέλεση των καθηκόντων του για διάστημα επτά μηνών, από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2012 και δεν συμπλήρωσε τον προβλεπόμενο χρόνο εργασίας, λόγω μη τήρησης του ωραρίου, για διάστημα έξι μηνών, από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2011.

Επόμενο στάδιο: έλεγχος των πτυχίων

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι στους δημοσίους υπαλλήλους θα επεκταθούν και σύντομα θα ξεκινήσει έλεγχος των πτυχίων και τίτλων σπουδών όλων των εργαζομένων στο δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα