Λαβράκι al sale

Είναι το must των Ιταλών. Μ’ αυτό μας κάνουν τον έξυπνο αλλά είναι μια από τις πιο εύκολες συνταγές στην ιστορία της κουζικής. Από τον Πέτρο Κωστόπουλο.

Πάντα –μέχρι να το μάθω- αναρωτιόμουν πώς κολλάς το αλάτι στο ψάρι. Τι βάζουν οι Ιταλοί, έλεγα. Uhu;

Τελικά τρία ασπράδια αυγό χρειάζονται, να τα ανακατέψεις με πολύ χοντρό αλάτι. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι η κρούστα πρέπει να είναι χοντρή κι αυτή. Όχι ίσα ίσα να το καλύπτεις… Όσο για το λαβράκι, τι να σας πω. Οι νεόπλουτοι της τελευταίας 20ετίας το σνόμπαραν ως λαϊκό. Κυνηγούσαν τις συναγρίδες και τα λυθρίνια. Έλεγαν

ότι είναι βρωμιάρικο γιατί βουτάει και στο βούρκο άμα του τύχει. Το ελληνικό λαβράκι για μένα είναι το καλύτερο ψάρι του πλανήτη. Νόστιμο, παχύ, ακόμη και στα χέρια ενός ψήστη – τούβλου να πέσει θα βγει ζουμερό!

Τι θα χρειαστείτε:

Ένα μεγάλο λαβράκι με τα λέπια, καθαρισμένο εσωτερικά.1,5 κιλό χοντρό αλάτι.Ασπράδια από 2-3 αβγά.

Πώς θα το φτιάξετε:

Ανακατεύετε το αλάτι μαζί με τα ασπράδια.Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και ρίχνετε μια στρώση αλάτι υπολογίζοντας το μέγεθος του ψαριού.Τοποθετείτε το ψάρι με την πλάτη να κοιτάζει προς τα εσάς και καλύπτετε με το υπόλοιπο αλάτι, σύμφωνα με τη φόρμα του ψαριού.Ψήνετε στους 180 βαθμούς από 30 έως 50 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού.Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ξεκολλάτε το αλάτι σπάζοντάς το σε κομμάτια.Σερβίρετε με λαδολέμονο και συνοδεύετε με λαχανικά ατμού.

Tip: Θα έλεγα ότι του ενός κιλού θέλει 30-35 λεπτά ψήσιμο και των 2 κιλών –να είναι πάντα καθαρό και ανοιχτής θαλάσσης- θέλει 45-50 λεπτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα