Λουκέτα με συνοπτικές διαδικασίες στα πρατήρια χωρίς συστήματα εισροών-εκροών

Λουκέτα περιμένουν από την Τετάρτη 28 Αυγούστου όσους από τους βενζινοπώλες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης εντοπισθούν από επιτόπιους ελέγχους να μην έχουν εγκαταστήσει συστήματα εισροών- εκροών στα πρατήριά τους.

Μέχρι σήμερα, συστήματα εισροών-εκροών έχει εγκαταστήσει το 90% των πρατηρίων υγρών καυσίμων (1.124 από τα περίπου 1.250 πρατήρια), όπως προέκυψε από στοιχεία που παρατέθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών

(αντιπροσωπεία της ΟΒΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Κιούση, αντιπροσωπεία της ΠΟΠΕΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ασμάτογλου και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΕΠΕ κ. Πετριανίδης υγρών καυσίμων).

Από την Τετάρτη οι υπηρεσίες του υπουργείου ξεκινούν επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν επίσης, ότι το σύνολο, σχεδόν, των πρατηριούχων (1.100) έχει υποβάλλει τεχνικό δελτίο στην «Κοινωνία της Πληροφορίας», προκειμένου να επιδοτηθεί για το κόστος εγκατάστασης του συστήματος.

«Με την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών - εκροών, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμων. Αύριο ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, με την εγκατάσταση των συστημάτων στα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, που ολοκληρώνεται χάρη στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην αγορά των καυσίμων, πρατηριούχων και εταιρειών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Σκορδάς και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση για την εγκατάσταση του συστήματος.

«Όσοι δεν πήραν στα σοβαρά την αποφασιστικότητα της Πολιτείας, θα βρεθούν από την Τετάρτη ενώπιον των συνεπειών του νόμου», προειδοποίησε.

Καθυστερεί η ΓΓΠΣ

Εκεί που υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα είναι με την μαζική επεξεργασία των στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα τα δέχεται είναι έτοιμη, ωστόσο δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί ώστε να έχει και τη δυνατότητα και να τα επεξεργάζεται μαζικά. Γι’ αυτό και η ΓΓΠΣ έχει ή πρόκειται να συνάψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου η e-εφαρμογή να βελτιωθεί. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου συστήματος, οι έλεγχοι θα γίνονται δειγματοληπτικά και επιτόπου.

Προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με τη ΓΓΠΣ, πραγματοποιείται συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας μεταξύ στελεχών του ΥΠΑΝ και του γενικού γραμματέα Χ. Τσαβδάρη.

Χατζηδάκης

«Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πλήρως» δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου συστήματα εισροών-εκροών θα έχουν εγκατασταθεί σε Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα και Κρήτη, ενώ άμεσα θα εγκατασταθούν σε διυλιστήρια και σημεία εμπορίας καυσίμων.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα