Μετά τα «ζήτω», τα βάσανα – Πώς κυμαίνονται τα ενοίκια για τους νέους φοιτητές

09:45 2/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Μετά την χαρά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, βουτιά στα βάσανα κάνουν χιλιάδες οικογένειες ανά την Ελλάδα οι οποίες καλούνται να προσθέσουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό, τα έξοδα των παιδιών τους που θα φοιτήσουν σε σχολές μακριά από το σπίτι.

Βασικό έξοδο είναι αυτό της ενοικίασης σπιτιού, με τους μεσίτες να τονίζουν πως βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα το

κόστος μίας γκαρσονιέρας ανέρχεται στα 200-350 ευρώ τον μήνα.

Γενικά στην Αθήνα οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 120 ευρώ έως και 350 ευρώ με το ανώτερο όριο να αφορούν σπίτια σε Κολωνάκι και ΜΕΤΣ, ενώ για τα δυάρια τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 15ο με 450 ευρώ. Στην Πάτρα καλές γκαρσονιέρες ενοικιάζονται στα 180 - 230 ευρώ, δυάρια 200-250 ευρώ και τριάρια 220-300 ευρώ.

«Έχουμε παρατηρήσει από τα προηγούμενα χρόνια μείωση της προσέλευσης φοιτητών περί το 30%», λέει ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας μεσιτών, Νίκος Μανομενίδης. Στα Ιωάννινα, οι τιμές για τις γκαρσονιέρες ξεκινούν από 200 και φτάνουν έως 300 ευρώ, ενώ για τα δυάρια έως και 400 ευρώ.

«Πολλοί νοικιάζουν ένα διαμέρισμα όσο αργότερα γίνεται, δηλαδή Οκτώβριο, και το αφήνουν αρχές Ιουλίου, αφήνοντας «πεσκέσι» στον ιδιοκτήτη πολλούς απλήρωτους λογαριασμούς» λέει στην Καθημερινή μεσίτης της Θεσσαλονίκης. «Πολλοί φοιτητές, αφού κάνουν φίλους έπειτα από φοίτηση δύο τριών ετών, ξενοικιάζουν τα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε συμφοιτητές τους μόνο στις εξεταστικές».

Πολλοί ιδιοκτήτες στα Ιωάννινα αντιμετώπισαν και κάτι πρωτοφανές. «Εμειναν έκπληκτοι, καθώς πολλοί φοιτητές έφυγαν για τις διακοπές των περασμένων Χριστουγέννων και δεν επέστρεψαν ποτέ» ο μεσίτης κ. Κύρκος. Όσον αφορά την Αττική, τα ενοίκια σημειώνουν μεγάλη πτώση με τις «πρωταθλήτριες» περιοχές στις χαμηλές τιμές να είναι η Κυψέλη, τα Πατήσια, καθώς και αυτές κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές, όπως Ζωγράφου, Ιλίσια και Αμπελόκηποι.

Οι πιο "τυχεροί" φοιτητές είναι σε πόλεις όπως η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη και η Φλώρινα όπου μπορούν να νοικιάσουν σπίτι σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως για παράδειγμα να βρουν τριάρι με 300 ευρώ. Παρόλα αυτά θα έχουν περισσότερα έξοδα λόγω θέρμανσης, μιας και ο χεινώνας εκεί είναι βαρύς και μεγαλύτερος.

Τέλος στη Λάρισα υπάρχουν πολυτελείς γκαρσονιέρες από 200 ευρώ, ενώ στην Ξάνθη, ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. νοικιάζεται από 220 έως 300 ευρώ ανάλογα με την εγγύτητα στο κέντρο της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα