«Σφίγγει ο κλοιός» για τη φοροδιαφυγή- Πώς θα γίνουν Big Brother οι εφορίες

Επιθετική πολιτική αποφάσισε να ακολουθήσει το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά το ζήτημα πάταξης της φοροδιαφυγής. Τα νέα μέτρα που θα ενεργοποιήσει θέτουν ακίνητη, κινητή περιουσία των φορολογουμένων, δαπάνες, έσοδα, εισοδήματα και καταναλωτικές συνήθειες των φορολογούμενων στο «άγρυπνο μάτι» της Εφορίας.

Περιουσιολόγιο

Με την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ και της Ε.Ε. ο νέος μηχανισμός ελέγχου που βασίζεται σε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα

πάταξης της φοροδιαφυγής είναι γεγονός. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδος «Τα ΝΕΑ» ο νέος μηχανισμός σχηματοποιήθηκε μετά από συνεργασία δύο ετών των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «περιουσιο-λόγιο» σε ηλεκτρονική μορφή που θα επιτρέπει στις φορολογικές αρχές αρχής γεννωμένης από το 2014 να έχει πλήρη και αναλυτική εικόνα της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων αλλά και να ενημερώνεται για δαπάνες, έσοδα και καταναλωτικές τους συνήθειες.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα ελέγχουν εξονυχιστικά τους υπόπτους για φοροδιαφυγή με βάση τα «νέα φίλτρα ανάλυσης ρίσκου» που χρησιμοποιεί η Εφορία, ενώ αλλαγές θα επέλθουν και στις ποινές της φοροδιαφυγής με την κατάθεση του Νέου Κώδικα Φολογικών Διαδικασιών στις 22 Ιουλίου στη Βουλή.

Στόχος είναι εντός του τρέχοντος έτους να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν τους φορολογούμενους ώστε να τεθεί σε εφαρμογή κανονικά το 2014. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα εγκατασταθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και σε αυτό θα καταγραφούν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για τα ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και εταιρικά μερίδια όλων των φορολογουμένων κατοίκων Ελλάδας.

Ακολουθεί το μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών

Παράλληλα με το περιουσιολόγιο αλλά ανεξάρτητα από αυτό, θα λειτουργεί το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών. Μια βάση δεδομένων στην οποία θα αποστέλλονται από την διατραπεζική εταιρεία Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών - Τειρεσίας ΑΕ όλα τα στοιχεία λογαριασμών, καταθέσεων, δανείων, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. που διατηρούν φορολογούμενοι που ελέγχονται από τις φορολογικές Αρχές είτε για φοροδιαφυγή είτε για άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, θα γίνεται καταγραφή της κατάστασης των τόκων που απέκτησαν οι πελάτες των τραπεζών και εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε από τους τόκους αυτούς. Με την καταγραφή των τόκων το Υπουργείο αποκτά πλήρη εικόνα του ύψους των καταθέσεων των φορολογουμένων ώστε να ελέγχει αν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.

Νέο σύστημα με οnline οι αποδείξεις

Το Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής, σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να καθιερώσει online-σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ. Ο νέος γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χαράλαμπος Τσαβδάρης μιλώντας στα «ΝΕΑ»ανέφερε την πεποίθησή του ότι μέχρι τα τέλη του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία της ΓΓΠΣ( Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων) με τις ταμειακές μηχανές καταστημάτων και επιχειρήσεων. Ειδικά για τον ΦΠΑ θα καταστεί δυνατή η απευθείας πίστωση του μέρους της τιμής που αντιστοιχεί στον λογαριασμό του Δημοσίου και όχι σε αυτόν του πωλητή, αντί των τριμηνιαίων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που υποχρεούνται σήμερα να υποβάλλουν οι έμποροι.

Θα περιοριστούν οι αγορές με μετρητά

Το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Σκοπός είναι να μειωθεί το όριο της αποκλειστικής χρήσης πιστωτικών καρτών στα 500 ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα το όριο ήταν τα 1.500 ευρώ

Αυστηρές ποινές περιμένουν τους παραβάτες

Ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση έως τις 22 Ιουλίου στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα , προβλέπει αυστηρότερες ποινές για φοροφυγάδες. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος καθυστερήσει να πληρώσει τους φόρους του η Εφορία θα μπορεί να προβαίνει σε αναγκαστική εκτέλεση επί της περιουσίας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα