Νέο κύκλο υπερφορολόγησης προαναγγέλει το ΔΝΤ – Πόσα θα κληθούμε να πληρώσουμε και πότε

Νέο μπαράζ μέτρων αναμένεται όσον αφορά τα φορολογικά, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αν το κράτος δεν «πιάσει» τους στόχους στα έσοδα και δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, αναμένεται νέος κύκλος υπερφορολόγησης.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του Ταμείου αναμένονται αυξήσεις 12,4% στους άμεσους φόρους καθώς καταργούνται φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις των φόρων, ενώ αναμένεται να υπερφορολογηθούν τα έσοδα των ελευθέρων επαγγελματιών και εκείνα που προέρχονται από ενοίκια.

Το

2014 οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 2,1 δις ευρώ, ώστε τα έσοδα από φόρους να διαμορφωθούν σε 19,1 δις από 17 που πρόκειται να εισπραχθούν φέτος.

Αύξηση, μικρότερης όμως έκτασης αναμένεται να γίνει και στους έμμεσους φόρους αφού η αύξηση από τα έσοδα σε αυτή την κατηγορία φόρων υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ από 23,3 σε 23,7 δις σε σχέση με φέτος.

Αντίθετα , μείωση αναμένεται στα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 δις ευρώ περίπου. Οι προβλέψεις που αφορούν το φορολογικό πρόγραμμα και τα έσοδα που αναμένονται από αυτό θα διατυπωθούν αναλυτικά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017 καθώς και στον ερχόμενο προϋπολογισμό του 2014.

Παράλληλα η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί για τα ελληνικά νοικοκυριά και το 2014 μαζί με το τέλος ακινήτων είτε αυτό εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, είτε μέσω της ΔΟΥ.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή το πρόγραμμα που θα αποτυπωθεί στον επόμενο προϋπολογισμό αναμένεται να περιλαμβάνει «αίμα και δάκρυα», καθώς θα επικεντρωθεί σε μεγάλες περικοπές δαπανών.

Επιπλέον σε περίπτωση αποτυχίας εισπράξεων από τους φόρους ακινήτων το Ταμείο προειδοποιεί για στόχευση κοινωνικών δαπανών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο κενό που θα σημειωθεί στα έσοδα. Το ΔΝΤ ζητά παρεμβάσεις για αποσύνδεση της φορολογικής διοίκησης από την πολιτική ηγεσία, θεωρώντας πως έτσι θα αντιμετωπιστεί η δυστοκία στα έσοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα