Ντόρτμουντ vs Μπάγερν Μονάχου: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον μεγάλο τελικό

Αγωνία και πόθος για τη νίκη! Βρισκόμαστε λίγες ώρες μακριά από τον «Γερμανικό Εμφύλιο» επί βρετανικού εδάφους, ανάμεσα σε Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου, με την αδρεναλίνη να χτυπά «κόκκινο». Οι παίκτες και των δύο ομάδων, στις 21:45, θα κληθούν να δώσουν τα πάντα για την κατάκτηση του πλέον λαμπερού ευρωπαϊκού τροπαίου: Την κούπα του Champions League!

Από τη Δέσποινα Κισκήρα

Το ιστορικό γήπεδο του Γουέμπλεϊ, εξάλλου, προδιαθέτει τους πάντες να παίξουν καλό ποδόσφαιρο. Και φέτος, πρέπει να παραδεχτούμε, πως οι δύο ομάδες που διεκδικούν

τον τίτλο, μας έχουν προσφέρει θέαμα και ποδοσφαιρική ποιότητα. Η καθεμία με τον δικό της τρόπο, αλλά αναμφισβήτητα, θα έχουμε να κάνουμε με έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς τελικούς της μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με τους δύο αντιπάλους να συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την έννοια του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Σε ποιον να «ποντάρεις» τη νίκη; Από τη μία, η Μπάγερν Μονάχου έφτασε σε μια πανεύκολη κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος της Γερμανίας, με τη διαφορά της από τον δεύτερο να είναι στους 25 βαθμούς, ενώ στην Ευρωπαϊκή της πορεία, εξολόθρεψε όποιον και αν βρήκε μπροστά της. Ακόμη, και την πολυδιαφημισμένη, Μπαρτσελόνα.

Από την άλλη, η Ντόρτμουντ με την ιδιοφυΐα στον πάγκο της που ονομάζετε Γιούργκεν Κλοπ, έριξε το περισσότερο αγωνιστικό βάρος της στην Ευρώπη. Και της βγήκε! Μπορεί να μην κατέκτησε πρωτάθλημα, μπορεί να αποκλείστηκε από το εγχώριο Κύπελλο (και μάλιστα από τη Μπάγερν με τελικό σκορ 1-0), αλλά βρίσκεται μετά από 16 χρόνια, στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης (ή έστω, μια ανάσα μακριά από αυτό).

Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σημερινή «μάχη»:

Τελευταίες ειδήσεις

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα θα παραταχθούν οι δύο ομάδες στον μεγάλο τελικό, με τους προπονητές να έχουν όλους τους παίκτες στη διάθεσή τους. Ή σχεδόν όλους, αφού ο Μάριο Γκέτσε δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό που υπέστη μετά την αναμέτρηση κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (…), ενώ, έχει ήδη ανακοινωθεί πως από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται με τα χρώματα των Βαυαρών.

Πιθανές συνθέσεις:

Ντόρτμουντ: Βαϊντενφέλερ, Σμέλτσερ, Πίστσεκ, Χούμελς, Σούμποτιτς, Μπέντερ, Γκουντογκάν, Μπλαστσικόφσκι, Γκρόσκροϊτς, Ρόις, Λεβαντόφσκι.

Το σύστημα: 4-2-3-1

Μπάγερν: Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Ντάντε, Αλάμπα, Μαρτίνεθ, Σβαϊνστάιγκερ, Ρόμπεν, Μίλερ, Ριμπερί, Μάντζουκιτς.

Το σύστημα: 4-2-3-1

Ποιους παίκτες να προσέξετε:

Ντόρτμουντ: Μετά τη απουσία του Μάριο Γκέτσε, μοιραία τα φώτα πέφτουν επάνω στον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, από την πλευρά των «κιτρινόμαυρων» (ο οποίος επίσης μοιάζει να είναι πολύ κοντά στο να φορέσει τη φανέλα των Βαυαρών). Ο Πολωνός επιθετικός έχει εντυπωσιάσει τα τελευταία χρόνια με τις εμφανίσεις του, αλλά και με την αποτελεσματικότητά του στο σκοράρισμα. Εξάλλου, τα νούμερα μπορούν να δώσουν μια σαφέστατη εικόνα της πορείας του, καθώς στη φετινή διοργάνωση έχει πετύχει 10 γκολ, ενώ πρώτος στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 12, αντίστοιχα.

Η ευλυγισία του, η δύναμη, η ταχύτητα, η καλή τεχνική, και η ικανότητα να σκοράρει με οποιονδήποτε τρόπο, τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ποδοσφαιριστές της Ευρώπης. Σε συνδυασμό με την έκρηξη, τον ρυθμό, την ένταση, την ταχύτητα και την ποιότητα του συνόλου, οι παίκτες της Ντόρτμουντ έχουν καταφέρει να φτάσουν στο τελικό.

Μπάγερν: Άριεν Ρόμπεν και Φρανκ Ριμπερί. Πόσες φορές δεν έχετε… χαζέψει στην οθόνη κοιτώντας τους εν ώρα δράσης; Μάλλον πολλές. Και οι δύο, τη φετινή σεζόν, βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση, με αποκορύφωμα τα παιχνίδια των ημιτελικών κόντρα στην Μπαρτσελόνα, που δεν την άφησαν να πάρει… ανάσα!

Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να μην προσέξει τον Μάριο Μάντζουκιτς που έχει «οπλίσει» και σκοράρει διαρκώς και αδιακρίτως. Τέλος, η αμυντική γραμμή της Μπάγερν, είναι πολύ ουσιαστική, με τον αρχηγό Φίλιπ Λαμ και τον Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ να «κόβουν και να ράβουν», με τη σιγουριά πως πίσω τους βρίσκεται ο Μάνουελ Νόιερ, για να προστατεύει την εστία τους.

Αδυναμίες:

Είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος ότι η φετινή Μπάγερν Μονάχου έχει τρωτά σημεία. Έχουμε να κάνουμε με μία από τις πλέον πλήρεις ομάδες που έχουν περάσει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα τα τελευταία χρόνια. Αλλά… Ο Άριεν Ρόμπεν, όσο μεγάλος παίκτης και αν είναι, μας έχει αποδείξει πως στα «μεγάλα» παιχνίδια, είτε με τη φανέλα του συλλόγου, είτε με εκείνη της Εθνικής Ολλανδίας, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Πέρυσι, στον αντίστοιχο τελικό με την Τσέλσι, «κατάφερε» να γίνει ο μοιραίος παίκτης, χάνοντας πέναλτι στο 3ο λεπτό της παράτασης και στέλνοντας τους συμπαίκτες του στη διαδικασία των πέναλτι… Με λίγα λόγια, δεν είναι τυχαίο ότι έχει αποκτήσει τη φήμη του «loser».

Για τους Βεστφαλούς, από την άλλη, το μόνο που θα μπορούσε να τους «προσάψει» κανείς ως αδυναμία, είναι η απουσία του Μάριο Γκέτσε.

Όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι, η Ντόρτμουντ είναι εκείνη που έχει (και με διαφορά) την απόλυτη ηρεμία. Αν σκεφτεί κανείς, πως η Μπάγερν έχει βρεθεί να χάνει 3 τελικούς Champions League, μέσα σε 4 χρόνια –και ο ένας εξ αυτών μέσα στο «σπίτι» της από την Τσέλσι- καταλαβαίνει πως η ψυχολογική πίεση είναι μεγάλη.

Ενδιαφέρουσες Μονομαχίες:

Πίστσεκ vs Ριμπερί

Ντάντε vs Λεβαντόφσκι

Γκουντογκάν και Μπέντερ vs Σβαϊνστάιγκερ και Μαρτίνεθ

Τα φετινά ματς μεταξύ τους:

Αήττητη όλη την τρέχουσα χρονιά έχει μείνει η Μπάγερν απέναντι στη μεγάλη αντίπαλο. Οι δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις για τη Bundesliga είχαν τελικό σκορ 1-1, ενώ συναντήθηκαν και στα προημιτελικά του Κυπέλλου, με τους «Κόκκινους» να διεκδικούν τελικά τον τίτλο, νικώντας με 1-0 (1η Ιουνίου ο τελικός).

Τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία είναι σαφώς υπέρ των Βαυαρών. Οι δύο σύλλογοι έχουν αναμετρηθεί 100 φορές, με την Μπάγερν να έχει πανηγυρίσει 45 νίκες, 29 ισοπαλίες και να έχει βιώσει την ήττα 26 φορές. Όσον αφορά τη μία και μοναδική, μέχρι απόψε, συνάντηση τους στα προημιτελικά του Champions League, τη σεζόν 1997/98, η Ντόρτμουντ μετά από δύο λευκές ισοπαλίες σε 180 λεπτά αγώνα είχε επικρατήσει στον επαναληπτικό με 1-0 στην παράταση.

Οι προπονητές:

Εμπειρία vs Ιδιοφυία: Τόσο ο Γιούργκεν Κλοπ όσο και ο Γιουπ Χάινκες έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στον προπονητικό χάρτη. Η εμπειρία του ενός και η φρέσκια ματιά του άλλου, κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο ομάδες πάνοπλες, που φτάνουν να διεκδικούν τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Διαιτητής και προσέλευση κόσμου:

Ιταλός ανάμεσα σε Γερμανούς! Ο διαιτητής Νικόλα Ριτσόλι είναι εκείνος που θα κληθεί να σφυρίξει τον μεγάλο τελικό. Όσον αφορά τον κόσμο που θα βρεθεί στο γήπεδο της Αγγλικής πρωτεύουσας, θα είναι μοιρασμένος σε 25.000 για την κάθε ομάδα. Βέβαια, η ζήτηση των εισιτηρίων ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα