Οι Ίνκας έπιναν αλκοόλ και έκαναν χρήση κοκαΐνης πριν από τι ανθρωποθυσίες

Ανασκαφές αρχαιολόγων στην περιοχή Volcán Llullaillaco της Αργεντινής έφεραν στο φως της επιφάνειας τρεις νεαρές μούμιες. Η πρώτη ήταν μία 13χρονη κοπέλα και οι άλλες δύο ήταν κατά πάσα πιθανότητα οι βοηθοί της, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι μικρότερης ηλικίας.

Η μούμια της κοπέλας βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και, όπως όλα μαρτυρούν, ήταν από τα κορίτσια που προορίζονταν για ανθρωποθυσίες.

Τα μαλλιά της κοπέλας είναι άριστα διατηρημένα, ενώ η ενδυμασία της επιβεβαιώνει πως το κορίτσι θυσιάστηκε από την κοινότητα των Ίνκας

της οποίας ήταν μέλος, προφανώς για να εξευμενιστούν οι θεοί. Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι το μυστήριο με τα μαλλιά του κοριτσιού:

Βιοχημικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις τρίχες των μαλλιών του μικρού κοριτσιού, έδειξαν ότι το κορίτσι, για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν το θάνατό του, κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και αλκοόλ, ενώ η διατροφή της δεν περιλάμβανε τις βασικές βιταμίνες, όπως Α, Β και Ε, γεγονός που σημαίνει ότι από το διαιτολόγιό της είχαν εξαφανιστεί το κρέας, το γάλα, αλλά και το νερό!

Ιστορικοί που διερεύνησαν το θέμα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κορίτσι είχε επιλεγεί για την ανθρωποθυσία πολύ πριν θυσιαστεί, δηλαδή ένα χρόνο πριν περίπου. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου είχε απομονωθεί από την οικογένειά της και γενικά από την κοινότητα και ζούσε πιθανότατα ναό, όπου ιέρειες την προετοίμαζαν για τη θυσία, σωματικά, πνευματικά και ψυχικά.

Έτσι, αφαίρεσαν από τη διατροφή της κοπέλας «τα συνηθισμένα» και τα αντικατέστησαν από αλκοόλ και κόκα, εξασθενώντας την υγεία της. Αυτό είχε διπλή λειτουργία. Πρώτον, το κορίτσι ήταν πιο δύσκολο να αντιδράσει, ούσα συνεχώς υπό την επήρεια μέθης και κόκας και αφετέρου δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει «αυτό που την περίμενε». Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι Ίνκας πίστευαν πως οι ουσίες που βρίσκονταν στο αλκοόλ και στην κόκα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με το θεϊκό στοιχείο, άρα προετοίμαζαν καλύτερα το κορίτσι για τη θυσία.

Οι επιστήμονες που μελετούν τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν πως το κορίτσι δεν είχε καν τις αισθήσεις του κατά την ώρα της θυσίας, λόγω της τεράστιας κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα