Οικολογικές βόλτες – Ο Δήμος Πρεσπών απέκτησε το πρώτο ηλιακό σκάφος

Η απόκτηση του πρώτου σκάφους που κινείται με ηλιακή ενέργεια είναι γεγονός από τον Δήμο Πρεσπών.

Το φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς θα χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση οικοπεριηγητικών υδάτινων διαδρομών στις προστατευόμενες περιοχές της εποχής. Το σκάφος παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «Πρέσπεια 2013», ενώ αποκτήθηκε εξαιτίας του διακρατικού έργου «Πράσινο Σκάφος – Green Boat».

«Η προώθηση των ομορφιών της φυσικής, αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής των λιμνών των Πρεσπών θα γίνεται

στο εξής και με τη χρήση της τεχνολογίας του μέλλοντος, με ηλιακά σκάφη, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον», τονίζει στη «Δημοκρατία» ο Ευάγγελος Καραγιάννης, υπεύθυνος του συγκεκριμένου έργου.

Μάλιστα ο υπεύθυνος θεωρεί την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας ως σημαντικό παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη παραλίμνιων και παραθαλάσσιων περιοχών. Παράλληλα ο κ. Καραγιάννης τονίζει: «είναι εντελώς φιλικά στο περιβάλλον, έχουν απεριόριστη δυνατότητα πλοήγησης με ήλιο, αλλά και χωρίς ήλιο, είναι ιδανικά μέσα μεταφοράς για προστατευόμενες περιοχές με μοναδικά οικοσυστήματα, έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος και κόστος συντήρησης, είναι άνετα και δεν απαιτούν ιδιαίτερες εγκαταστάσεις στην ακτή».

Το σκάφος κινείται μέσω της αποθήκευσης της ενέργειας σε ηλιακά πάνελ ενώ παράλληλα έχει εξοπλιστεί με αθόρυβους κινητήρες, μπαταρίες και φορτιστές. Παράλληλα ο υπεύθυνος του «Πράσινου Σκάφους» τονίζει ότι οι ανέσεις που τοποθετήθηκαν στο σκάφος προσφέρουν ένα καλύτερο επίπεδο ταξιδιού για τους επισκέπτες.

Επίσης, ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως είναι σημαντικό το ότι η συμφωνία έγινε μεταξύ των κρατών που «μοιράζονται» τις Πρέσπες. Οι δύο χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας ώστε να εκμεταλλευτούν τουριστικά, χωρίς να πλήττεται το περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής. Η καθέλκυση του σκάφους έγινε το Σάββατο στην Μικρή Πρέσπα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια 2013».

Keywords
Τυχαία Θέματα