Όταν η Χούντα εισέβαλε στην Κύπρο – 39 χρόνια από το πραξικόπημα

Τριάντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Μακαρίου Γ. Ο πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου διέφυγε στη Μάλτα, όπου τέσσερις μέρες αργότερα κατήγγειλε την ελληνική χούντα για την «εισβολή στην Κύπρο».

Σήμερα, στις 8:20 το πρωί, ήχησαν όλες οι σειρήνες στην Κύπρο,

σε υπόμνηση της ημέρας του πραξικοπήματος, ενώ εν συνεχεία τελέστηκε το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Εκεί παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, καθώς και αρχηγοί κι εκπρόσωποι των κομμάτων. Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στα μνήματα των πεσόντων εκείνης της ημέρας.

Αργότερα η Βουλή θα συνεδριάσει, παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη, όπου θα καταδικάσει τις βιαιότητες που έλαβαν χώρα εκείνη την ημέρα.

Τα κυπριακά κόμματα καταδικάζουν απερίφραστα την τουρκική εισβολή, αναφέροντας πως η σημερινή ημέρα αποτελεί «ημέρα πένθους και περισυλλογής» για την Κύπρο, επισημαίνοντας πως η μόνη οδός για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων είναι ο δημοκρατικός διάλογος.

Τα ελληνικά κόμματα κάνουν ανακοινώσεις σχετικές με την πορεία της Κύπρου κι εύχονται η χώρα να ξεπεράσει γρήγορα τα προβλήματά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα