Παπαδήμος: “Αποτελεσματική εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών”

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην πρώτη του ομιλία     στο Κοινοβούλιο, έκανε λόγο για διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς.

Το χειροκρότημα των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ακολούθησε τις προγραμματικές δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου,

κατά τις οποίες ο νέος πρωθυπουργός εξέφρασε μετ’ επιτάσεως την αναγκαιότητα εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί από τη Βουλή, ως νόμοι του κράτους.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής επί του αιτήματος παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ως κύριο έργο της κυβέρνησής του “την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, καθώς και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές”.

Παράλληλα με την κύρια αποστολή της, η νέα κυβέρνηση “έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση της γενικής πολιτικής της χώρας σε όλους τους τομείς”, με πρώτιστη επιδίωξη “την ταχύτατη και αποτελεσματική προώθηση” των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη ψηφιστεί ως νόμοι του κράτους: το ενιαίο βαθμολόγιο και μισθολόγιο, την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, τις αλλαγές στα εργασιακά, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, τη βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.

Ειδικότερα ωστόσο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνεται η ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, καθώς “σ’ αυτή την κρίση και καταιγίδα, κανείς δεν πρέπει να νοιώθει μόνος του”.
“Η πορεία θα είναι ανηφορική και η προσπάθεια δεν θα είναι στιγμιαία. Η προοπτική της ανάπτυξης δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς αγώνες, κόστος προσαρμογής και θυσίες. Αυτά θα πρέπει να επιμεριστούν δίκαια” τόνισε ο κ. Παπαδήμος, αναγγέλλοντας είκοσι τέσσερα προγράμματα επιπλέον ενίσχυσης της απασχόλησης μέχρι το τέλος του έτους.
“Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν είναι μόνον μέτρο δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η προσπάθεια διευκολύνεται, δεν δυσχεραίνεται από τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, που αποτελεί εγγύηση σταθερότητας και δημιουργεί πρόσφορες συνθήκες για ανάπτυξη”, συμπλήρωσε.

“Αν είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και συστηματικοί στην προσπάθειά μας κατά την διάρκεια της θητείας της μεταβατικής κυβέρνησης και της επόμενης που θα εκλέξει ο λαός, τα επιδιωκόμενα θετικά αποτελέσματα θα γίνουν πραγματικότητα” εκτίμησε ο νέος πρωθυπουργός.
“Η κρίση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, αρκεί να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό”, τόνισε ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος κάλεσε “τους δημόσιους λειτουργούς της χώρας, όλους όσους εργάζονται στις εφορίες, στα σχολεία, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για ν

Keywords
Τυχαία Θέματα