Παραμονές Δεκαπενταύγουστου θα κριθεί η τύχη του ΟΠΑΠ- Τι θα καθορίσει τις διαπραγματεύσεις

11:12 9/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα καθώς φαίνεται ότι η συνάντηση που έχει ορίσει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με τους επικεφαλής της Emma Delta, θα κρίνει την τύχη του ΟΠΑΠ.

Το ελληνοτσεχικό επενδυτικό σχήμα αναδείχθηκε προσωρινός επιτυχών πλειοδότης στον διαγωνισμό παραχώρησης ποσοστού 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα εκκρεμή θέματα που εμποδίζουν

την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης.

Ενδεικτικό της σημασίας της επικείμενης συνάντησης είναι πως η Emma Delta θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ενώ και από πλευράς Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ενώ αναμένεται να υπάρχει διευρυμένη σύνθεση και παρουσία των συμβούλων της αποκρατικοποίησης. Όπως αναφέρει το Capital.gr, επί τάπητος θα τεθούν όλα τα θέματα που το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει προστριβές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, με επίκεντρο τις συμβάσεις για τα Λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο.

Στόχοι των διαπραγματευτών

Οι δύο πλευρές προέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάντως από διαφορετική αφετηρία. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα η αποκρατικοποίηση των 712 εκατ. ευρώ (652 εκατ. η προσφορά του fund συν το μέρισμα 60 εκατ. ευρώ χρήσης 2012). Για το επενδυτικό σχήμα, να αποσαφηνιστεί εάν και σε πιο βαθμό μπορεί να υπάρξει βελτίωση στα όσα προβλέπουν οι συμφωνίες του ΟΠΑΠ με τις Intralot (τεχνολογικός πάροχος) και Intralot/SGI (Λαχεία).

Σημεία προστριβής

Από την Emma Delta μάλιστα δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για συγκεκριμένους όρους και προβλέψεις στις συμβάσεις αυτές καθώς και για τους χειρισμούς που υιοθετήθηκαν. Αντιθέτως, από το Ταμείο θεωρούν τα ζητήματα αυτά «οριστικά και αμετάκλητα λήξαντα» και έχουν ήδη ζητήσει να προχωρήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης.

Το Ταμείο απηύθυνε προ ημερών πρόσκληση στην Emma Delta να προχωρήσει στην σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού (special purpose vehicle - SPV) όπως προβλέπει ο διαγωνισμός, με την οποία και θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του 33% του ΟΠΑΠ.

Η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου άνοιξε το δρόμο για να κινηθούν οι διαδικασίες ενώ το ΤΑΙΠΕΔ, είχε προτείνει στην Emma Delta να προχωρήσει στη δημιουργία του SPV σε προγενέστερη ημερομηνία, όμως από τον επενδυτικό όμιλο ζήτησαν και έλαβαν παράταση κάτι που αναμένεται να συμβεί και στην παρούσα πρόσκληση.

Η επιμονή της Emma Delta για τις συμβάσεις όσον αφορά τον τεχνολογικό πάροχο αλλά και την υπόθεση των Λαχείων, ακόμη και μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ των Ελληνικά Λαχεία ΑΕ και του ΤΑΙΠΕΔ, δεν θεωρείται τυχαία. Μάλιστα οι πληροφορίες φαίνεται να το συνδέουν με την στρατηγική του επενδυτικού ομίλου στο μέλλον ενώ έμπειροι παρατηρητές σχολιάζουν πως η επικείμενη συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ θα κρίνει πολλά για την στάση της Emma Delta και την τύχη του ΟΠΑΠ, αφήνοντας πλέον κάτι περισσότερο από ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ηχηρότατου «ναυαγίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα