Πατέρας Χρήστου Παππά: Ο χουντικός που αποκαταστάθηκε έγινε και αντιστράτηγος επί Κώστα Καραμανλή

Ο πατέρας του Χρήστου Παππά ο άνδρας που ενέπνευσε και γαλούχησε τον γιο του στις εθνικιστικές και ναζιστικές ιδέες, υπήρξε συνεργάτης του Γεωργίου Παπαδόπουλου και της δικτατορίας του, ενώ αποστρατεύτηκε το 1975. Το 2005 και επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή η ΣΑΓΕ αποφάσισε να τον αποκαταστήσει δίνοντάς του τον βαθμό του αντιστράτηγου.

Από εθελοντής στον Στρατό, το 1946 εισήλθε μετά από εξετάσεις στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Με τη λήξη του πολέμου, όπως αναφέρει στην βιογραφία του στον προσωπικό ιστότοπό του ο Χρήστος Παππάς- εισήλθε στην Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο

Πεύκο όπου και γνώρισε και συνδέθηκε με δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης με τον «Ταγματάρχη τότε, Γεώργιο Παπαδόπουλο»

Μάλιστα συμπληρώνει ότι «ως Ταγματάρχης Π/Β είχε ενεργό συμμετοχή στην στρατιωτική επέμβαση του 1967. Τη νύχτα της 20ης προς 21η Απριλίου 1967 υπηρετών στο 2ο Επιτελικό Γραφείο του ΓΕΣ ήταν στον έμπιστο κύκλο του Γεωργίου Παπαδοπούλου στον οποίο έμεινε πιστός μέχρι το τέλος».

«Διορίσθηκε κυβερνητικός επίτροπος στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ κατά κατά την διάρκεια της 21ης Απριλίου κατείχε νευραλγικές θέσεις όπως δ/ντης του 2ου Γραφείου του Γ΄ Σώματος Στρατού».

Τον Ιανουάριο του 1975 με την πτώση της δικτατορίας του Παπαδόπουλου, «μηνύθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ δικηγόρο Ευάγγελο Γιαννόπουλο επί εσχάτη προδοσία»

Όπως αναφέρεται όμως «δεν προσήχθη σε δίκη μαζί με πολλούς άλλους μηνυθέντες αξιωματικούς μετά τις δικονομικές διεργασίες της κυβερνήσεως Καραμανλή για τη σωτηρία του Φαίδωνα Γκιζίκη».

Ο Φαίδωνας Γκιζίκης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα και με την επιβολή της Χούντας διορίστηκε διοικητής στρατιάς στη Λάρισα. Την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν Στρατιωτικός Διοικητής Αθηνών και Αττικής. Μετά το κίνημα Ιωαννίδη, τοποθετήθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς όμως ουσιαστικό ρόλο. Μετά την τραγωδία της Κύπρου το 1974, ο Γκιζίκης, σε συνεννόηση με τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, κάλεσε σε διάσκεψη πολιτικούς της πριν την επιβολή της δικτατορίας εποχής, όπως τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Γεώργιο Μαύρο και τον Ευάγγελο Αβέρωφ, για να τους παραδώσει εν λευκώ την εξουσία. Εκεί «συμφωνήθηκε» η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Τον Μάρτιο του 1975 όμως, αποστρατεύτηκε στο πλαίσιο της αποχουντοποίησης μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους του, με τον βαθμό που έφερε κατά την ανακοίνωση των εκτάκτων κρίσεων (εκκαθαρίσεων). «Μετά από πολυετή νομικό αγώνα όπως αναφέρεται το 2005, του αποδόθηκε από το ΣΑΓΕ ο βαθμός του Αντιστρατήγου ε.α.» επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα