Πετσάλνικος; OK, πάμε για φούντο…

Και τελευταία στιγμή η πλευρά του Παπανδρέου αποφάσισε να στηρίξει τον Φίλιππο Πετσάλνικο για νέο πρωθυπουργό, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Από τον Πέτρο Κωστόπουλο

Πριν από λίγη ώρα γράφαμε πως ο Βενιζέλος είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος πρωθυπουργός. Αυτή τη στιγμή που  μιλάμε η πλευρά του Παπανδρέου

έχει διαλέξει τον ιπποκόμο ή κηπουρό της οικογένειας τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο! Τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία έχουν πάρει φωτιά και το παρασκήνιο είναι πιο έντονο από ποτέ άλλοτε. Ο Πετσάλνικος, ένας πολιτικός μεσαίας γκάμας, αναρριχήθηκε στην πολιτική ιεραρχία αποκλειστικά χάρη στη στενή σχέση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου. Επειδή ανήκει τους ενεργούς πολιτικούς είναι προφανές ότι θα κριθεί αυστηρά δεδομένου ότι δεν έχει τίποτα το αξιόλογο που θα τον διαφοροποιήσει από όλο το υπόλοιπο βουλευτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ. Κατά πάσα πιθανότητα η ΝΔ χαίρεται γιατί βλέπει ότι είναι το ΠΑΣΟΚ που παίρνει στην πλάτη του την πιθανή αποτυχία.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ είναι σαν χύτρα που βράζει έτοιμη να εκραγεί. Πιστεύουν ότι με αυτή την επιλογή ο Παπανδρέου δυναμιτίζει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, στέλνει άσχετο στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, δίνει δίκιο στον Σαμαρά, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Παπανδρέου δεν θέλει λύση και το μόνο το οποίο καταφέρνει(;) είναι να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στις επιθέσεις εναντίον του. Πράγμα εντελώς αμφίβολο αν κρίνουμε από τον πανικό που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στις τάξεις του κυβερνόντος κόμματος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Βενιζέλος μεταβαίνει εσπευσμένα να δει τον Παπανδρέου και να προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή την επιλογή. Σημειωτέον ο Παπανδρέου σε λίγα λεπτά από τώρα έχει προκαθορισμένο ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει τον νέο πρωθυπουργό.

Άλλες πληροφορίες λένε πως αυτή την επιλογή του ΓΑΠ εξυπηρέτησε και η άρνηση του Σαμαρά να δεχθεί τον Βενιζέλο για πρωθυπουργό. Ο αντίλογος όμως είναι ότι εξαρχής ο Παπανδρέου υπέσκαψε με πολλούς τρόπιυς την υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου, έτσι ώστε να καταλήξει αργά η γρήγορα σε έναν δικό τους άνθρωπο.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές πάντως, τις 2 τελευταίες ημέρες υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτή τη δυστοκία, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν κατά νου -έστω κι αν ρίχνουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες- να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, έτσι ώστε να συνεχίσουν να είναι οι ρυθμιστές του παιχνιδιού. Έχουν καταλάβει πάρα πολύ καλά ότι οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται ούτε για αστείο τη συνέχιση αυτού του κομματικού κράτους, αλλά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος με βάση κομματικές και πελατειακές επιλογές. Είναι σαφές ότι ο ευρωπαϊκός έλεγχος στερεί από τα κόμματα τη δυνατότητα να καθορίζουν τις οικονομικές, άρα και πολιτικές εξελίξεις, με τον τρόπο που το έκαναν μέχρι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα