Ποια νησιά είναι οι πρωταθλητές του ελληνικού τουρισμού – Πού αυξήθηκαν οι αφίξεις

12:00 7/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Αύξηση κατά 11,7% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο του 2012 έδειξαν οι αφίξεις σε επτά αεροδρόμια της χώρας που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τους ξένους. Μειωμένες ήταν κατά 3,1% οι αφίξεις, αντιθέτως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος γεγονός που προκάλεσε μείωση από 30% έως και 77% στις χρεώσεις προς τις συνεργαζόμενες εταιρείες από τον ερχόμενο χειμώνα.

«Απογειώθηκαν» οι αφίξεις ξένων τουριστών στα ελληνικά νησιά

Οι δημοφιλείς

ελληνικοί προορισμοί είναι σε ιδιαίτερα αυξητικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην Καθημερινή, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά 11,7% αγγίζοντας το 1,65 εκατ. έναντι περίπου 1,47 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα το 2012.

Ποιοι προορισμοί «βούλιαξαν» από τουρίστες τον Ιούλιο

Ο αριθμός των ξένων τουριστών τον Ιούλιο αυξήθηκε ως εξής στα παρακάτω αεροδρόμια:

Χανίων: κατά 14,4% φθάνοντας σε 171.537,Ηρακλείου: κατά 13,9% φθάνοντας σε 522.397,Ζακύνθου: κατά 12,8% φθάνοντας σε 118.397,Κω: κατά 11,5% φθάνοντας σε 205.421,Κεφαλλονιάς: κατά 11,2% φθάνοντας σε 45.284,Ρόδου: κατά 9,2% φθάνοντας σε 378.380 καιΚέρκυρας: κατά περίπου 8% φθάνοντας σε 220.786.

Η ανοδική πορεία των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό σε ελληνικά αεροδρόμια και τον μήνα Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό κατά 11,9% φτάνοντας τα 2,2 εκατ. από το 1,97 τον Ιούνιο του 2012. Παράλληλα, τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 2,1% και ο αριθμός των επιβατών με εσωτερικές πτήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αποτέλεσμα της ανόδου των αφίξεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου είναι να σημειωθεί άνοδος σε ποσοστό 6,6% στα 5,3 εκατ. από 4,9 εκατ. την ίδια περίοδο του 2012.

Αυξάνονται οι αφίξεις αυξάνονται και τα έσοδα

Ένα από τα στοιχεία που αξίζει να σημειωθούν είναι το γεγονός ότι εκτός από τις αφίξεις αύξηση σημείωσαν και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Γάλλους τουρίστες για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου αυξήθηκαν κατά 36,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, από τους Γερμανούς κατά 36,4%, από τους Ρώσους κατά 20,2% και από τους Αμερικανούς κατά 19,6%. Κάμψη κατά 19,1% εμφάνισαν οι εισπράξεις από τους Άγγλους τουρίστες. Στο μεταξύ, για το πεντάμηνο οι Έλληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό ξόδεψαν 662,8 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις δαπάνες τους κατά 10,1% σε σχέση με το περυσινό πεντάμηνο.

Οι ξένοι επισκέπτες όπως αναφέρει η Καθημερινή, αναμένεται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τον αριθμό ρεκόρ των 17 εκατ., ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενδέχεται να διαμορφωθούν σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

Οι Ρώσοι ψηφίζουν Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές

Σημαντικό ποσοστό από την αύξηση των αφίξεων εξωτερικού προέρχεται από την Ρωσία, εξέλιξη ιδιαίτερα θετική δεδομένου ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Ρώσων τουριστών είναι αρκετά υψηλότερη από τουρίστες άλλων εθνικοτήτων.

Η κρίση κάνει «πολυτέλεια» τις διακοπές για τους Έλληνες

Πτωτική πορεία αντιθέτως κατέγραψαν οι εσωτερικές πτήσεις για τον Ιούλιο. Ο εσωτερικός τουρισμός συνέχισε την καθοδική πορεία και για τον Ιούλιο. Οι αφίξεις πτήσεων εσωτερικού στο αεροδρόμιο της Ρόδου μειώθηκαν κατά 3,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2012 και στην Κω κατά 10,9%.

Πτώση στην επιβατική κίνηση του Ελευθέριος Βενιζέλος τον Ιούλιο

Μείωση κατεγράφη και στην συνολική κίνηση του Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά 3,1% η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μειωμένη εσωτερική κίνηση (-4,1%) και δευτερευόντως στη κίνηση εξωτερικού η οποία κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,7%.

Μάλιστα, η επιβατική κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος κινείται πτωτικά από τις αρχές του έτους, καταγράφοντας απώλειες 5,6%, οι οποίες επιμερίζονται στην εσωτερική και στη διεθνή κίνηση, με μοναδική εξαίρεση το Μάιο.

Μειωμένες κατά 10,8% και οι πτήσεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πτήσεων, από την αρχή του χρόνου εμφανίζονται μειωμένες 10,8%, καθώς από 90,3 χιλιάδες στο επτάμηνο πέρυσι, φέτος στο ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν σε 80,5 χιλιάδες.

Εκπτώσεις από 30% έως 77% επί των χρεώσεων του αεροδρομίου στις συνεργαζόμενες εταιρείες

Η διοίκηση του αεροδρομίου επικαλείται την οικονομική κρίση για την μείωση της επίδοσης του Ελευθέριος Βενιζέλος. Ωστόσο, ευθύνες αποδίδονται και στο κόστος του αεροδρομίου το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Προσπάθεια δημιουργίας στοχευμένων κινήτρων για προσέλκυση κίνησης φαίνεται να κάνει η διοίκηση, η οποία μάλιστα θα προσφέρει εκπτώσεις στις συνεργαζόμενες εταιρείες ύψους από 30% έως και 77% για την χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον αερολιμένα, κάθε εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει τα νέα κίνητρα που προσφέρει ο ΔΑΑ για την ανάπτυξή της από το αεροδρόμιο της Αθήνας και ειδικότερα το κίνητρο νέων αγορών (το οποίο παρέχει 77% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου) και το κίνητρο ανάπτυξης δρομολογίων εσωτερικού (το οποίο παρέχει έως και 34% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου).

Τα ακριβή κίνητρα πρόκειται να ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί το θέμα της προσφερόμενης έκπτωσης για τους μετεπιβιβαζόμενους ταξιδιώτες, που παραμένει ακόμη ανοικτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα