Πώς θα κινηθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο – Αναλυτικά οι προβλέψεις

Σε πτωτική τροχιά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις των σχολών για φέτος. Οι 80.958 υποψήφιοι των φετινών Πανελληνίων όπου υπέβαλαν και τα μηχανογραφικά τους, κονταροχτυπιούνται για τις 69.288 ανοιχτές θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ όλης της χώρας.Σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, αναφέρει την ενδεικτική πορεία των μορίων που προβλέπει, μετά μάλιστα από επεξεργασία και εκτιμήσεις των στοιχείων από την ερευνητική ομάδα του φροντιστηρίου

Ορίον και του Κολεγίου Idef. Την ίδια ώρα η κρίση αφήνει τα σημάδια της μέχρι και στην συμπλήρωση των μηχανογραφικών, με τους περισσότερους υποψηφίους να επιλέγουν... πόλεις αντί για σχολές προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά φοίτησης.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο: Η πτώση θα ξεκινήσει από τα 100 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές (π.χ. στα 18.800 η Νομική Αθηνών) έως και τα 600 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές της περιφέρειας.

2ο και 4ο: Η πτώση ξεκινά από τα 300 μόρια (π.χ. Η/Υ ΕΜΠ στα 18.600) και φθάνει τα 700 μόρια στα τμήματα ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης.

3ο: Οι βάσεις σε ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθούν πτωτικά κατά περίπου 150 με 200 μόρια (στα 19.000 η Ιατρική Αθηνών), ενώ η πτώση θα είναι μεγαλύτερη -έως 400 μόρια- σε περιφερειακά τμήματα.

5ο: Οι βάσεις των σχολών θα κινηθούν πτωτικά ξεκινώντας από τα περίπου 350 μόρια. Ενδεικτικά, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα κινηθεί περί τα 17.550 μόρια.

Αντιθέτως τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ αναμένεται να παρατηρήσουν άνοδο των βάσεων εξαιτίας των συγχωνεύσεων σχολών που θα υλοποιηθεί και της μείωσης των εισακτέων. Το κατώφλι εισαγωγής εκτιμάται μάλιστα να κινηθεί στα 7.000 με 8.000 μόρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα