Σαφάρι για τις αποδείξεις από το ΣΔΟΕ – Λουκέτα εξπρές από 1.400 εφοριακούς

Στην μάχη για κυνήγι αποδείξεων ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών 1400 ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Μετά από σαφείς και αυστηρές εντολές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος κατήρτισαν ειδικό σχέδιο ελέγχου για επιχειρήσεις εστίασης και τροφοδοσίας.

Το σχέδιο, περιλαμβάνει

αφενός ελέγχους σε 3000 επιχειρήσεις και αφετέρου επαναφέρει αυστηρές διατάξεις για τιμωρία της φοροκλοπής που παρέμεναν για αρκετό καιρό ανενεργές. Για τους ελέγχους που αναμένεται να κρατήσουν όλη την τουριστική περίοδο έως και τον Σεπτέμβρη, στρατολογήθηκαν ήδη 1.400 εφοριακοί εκ των οποίων 700 στελέχη ΣΔΟΕ και 700 υπάλληλοι εφοριών .

Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει «σαφάρι» σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, οργανωμένες παραλίες και παραλιακά μπαρ δεκάδων νησιών και δημοφιλών προορισμών στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν παραβάσεις ως προς την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες.

«Κλειστόν Λόγω Φοροδιαφυγής»

Η πινακίδα «κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής» θα αναρτάται από την 1η Αυγούστου από τους ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα καταστήματα που θα έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.

Τόσο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% όσο και η εκτεταμένη παραβατικότητα που έχει παρατηρηθεί ειδικά τους θερινούς μήνες σε όλα τα τουριστικά θέρετρα κάνουν το υπουργείο Οικονομικών να τρίζει τα δόντια του στους φοροφυγάδες οι οποίοι πρόκειται να αντιμετωπιστούν μάλιστα ως κοινοί εγκληματίες.

Το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα κριθεί εξάλλου από τις επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα και γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να δώσει σκληρή μάχη.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι διπλό. Αφενός να περάσει στις τιμές ο μειωμένος ΦΠΑ και να υπάρξει όφελος για τους καταναλωτές, αφετέρου να μη δημιουργηθεί μαύρη τρύπα στα έσοδα από τον μειωμένο συντελεστή καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε βήμα στην τρόικα να επαναφέρει το 23%.

Λουκέτα εξπρές

Είναι αυστηρές και σαφείς οι εντολές. Τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ θα προβαίνουν σε αναστολή λειτουργίας άμεσα μέσα σε 48 ώρες των καταστημάτων στα οποία εντοπίζονται παραβιάσεις - σε περιπτώσεις που κάποια επιχείρηση βρεθεί να μην έχει εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις είτε εφόσον οι αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ. Το «Λουκέτο» θα μπαίνει απευθείας με πράξη των οργάνων που θα διενεργούν τον έλεγχο ενώ η εγκατάσταση της επιχείρησης θα σφραγίζεται με την συνδρομή της τοπικής αστυνομικής αρχής.

Εάν βέβαια η επιχείρηση στην οποία μπαίνει λουκέτο είναι υπότροπη για την ίδια παράβαση μέσα στην ίδια χρήση (δηλαδή βρέθηκε το 2013 να μην έχει εκδώσει αποδείξεις), τότε αυτόματα το λουκέτο θα επεκτείνεται από τις 48 ώρες στον έναν μήνα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του ΣΔΟΕ οι ελεγκτές θα υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά όπου και θα ζητούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα την κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και για τις συγκεκριμένες συναλλαγές που δεν έχουν εκδοθεί στοιχεία, θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών και σε υποτροπή (εντός τριετίας) ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των Εφοριών θα επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους. Αν αρνηθούν να παραλάβουν τις πράξεις, τότε οι εκθέσεις και οι αποφάσεις επιβολής προστίμου θα θυροκολλούνται στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχομένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα