Σαμαράς: Εγώ δεν θέλω πρόωρες εκλογές αλλά εκβιασμούς δεν ανέχομαι

10:52 3/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του κόμματός του αλλά και προς την αντιπολίτευση περνά με τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς φαίνεται πεπεισμένος ότι δεν θα χρειαστούν νέα περιοριστικά μέτρα παρά το δημοσιονομικό κενό που καταγράφεται για το 2014 ενώ στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζει ότι δεν τις επιδιώκει αλλά παράλληλα, δεν εκβιάζεται, αφήνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις όποιες «φωνές» στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στα ΝΕΑ φαίνεται αισιόδοξος για την κατάσταση της οικονομίας. «Δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα. Και οι συνθήκες εφέτος θα είναι πολύ διαφορετικές» δηλώνει, ενώ συμπληρώνει πως «πέρυσι οι δυσκολίες ήταν δραματικές, και μάλιστα μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας. Εφέτος η αβεβαιότητα έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και οι δυσκολίες υπάρχουν ασφαλώς, αλλά είναι πολύ μικρότερες».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κ.Σαμαράς κάνει μάλιστα λόγω για ανάκαμψη της οικονομίας η οποία εφόσον η χώρα παραμείνει σε σωστό δρόμο, δεν θα αργήσει. Προσθέτει πως «έτσι κι αλλιώς, εφόσον καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα».

Φαίνεται πως αυτά που ακούγονται κάθε τόσο για «δημοσιονομικό κενό» τα επόμενα χρόνια αποτελούν «προβλέψεις» που εξαρτώνται από υποθέσεις εργασίας, αναφέρει ο κ. Σαμαράς σε υψηλό τόνο. «Συνήθως τα μεγέθη στα οποία καταλήγουν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που ξεκινούν. Και έπειτα από κάποιες διορθωτικές κινήσεις εξαλείφονται. Το βασικό είναι να πιάνουμε κάθε φορά τους στόχους μας», προσθέτει.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθησή του ότι η ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και όχι πρόωρες εκλογές. Αναφέρει μάλιστα ότι «Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω. Ωστόσο, το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα. Διότι αν αντιληφθώ εκβιασμούς ή άλλου είδους πιέσεις τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί. Να το πω αλλιώς: εγώ θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας. Για το καλό του τόπου, αλλά έχω και τα μάτια μου ανοιχτά».

Ταξίδι στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στις 8 Αυγούστου στην Αμερική και στην συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας μάλιστα για «νέα δυναμική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Ο κ. Σαμαράς κάνοντας έναν απολογισμό, αναφέρει «για σκεφθείτε: τι μπορούσαμε να συζητήσουμε πριν από έναν χρόνο, όταν οι περισσότεροι διεθνώς προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ; Για σκεφθείτε ακόμη: ποια ήταν η κατάσταση γύρω από τη χώρα μας πριν από λίγους μήνες και ποια είναι σήμερα;»

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Στο φλέγον ζήτημα της διαθεσιμότητας ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία δηλώνουν υπέρ του «ξεκαθαρίσματος» στο Δημόσιο. «Σε μια χώρα που βούλιαζε στα ελλείμματα και διέθετε έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, τελικά θα θέσουμε σε διαθεσιμότητα το... 3,5% του συνολικού προσωπικού του Δημοσίου! Για αυτό συζητάμε».

Συμπληρώνει μάλιστα ότι «από το 3,5% που θα τεθεί σε «διαθεσιμότητα», μόνο το 2% θα απομακρυνθεί τελικά - κυρίως άνθρωποι που προσελήφθησαν μη αξιοκρατικά ή παρέμεναν στις θέσεις τους μη αξιοκρατικά -, ενώ το 1,5% θα αλλάξει απασχόληση και θα παραμείνει στο Δημόσιο».

Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «μακράς πνοής» τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό μέτωπο και σημειώνει πως «πρόθεσή μας είναι να γίνει ακόμα πιο ουσιαστική». Υπογραμμίζει πως η δοκιμασία του πολυνομοσχεδίου ξεπεράστηκε με επιτυχία ενώ χαρακτηρίζει τη συνεργασία του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο «ειλικρινή και εποικοδομητική».

Συμπληρώνει δε πως «διαφωνίες για το παρελθόν υπάρχουν αναμφίβολα. Αλλά έχουμε σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα να σηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της, έχουμε την ίδια αίσθηση ευθύνης να φέρουμε εις πέρας αυτό το κρίσιμο έργο κι έχουμε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό χειροπιαστά αποτελέσματα».

ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός μιλά με σκληρή γλώσσα για τον ΣΥΡΙΖΑ και σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανό πεδίο συναίνεσης ρωτά: «Βλέπετε κάποιο τέτοιο περιθώριο; Έχουν στηρίξει έστω και μία μεταρρύθμιση; Έχουν ψηφίσει έστω και μία περιστολή σπατάλης; Έχουν εμφανίσει έστω και μία πρόταση με αρχή, μέση και τέλος, την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ως εναλλακτική λύση; Έχουν αφήσει έστω και μία συντεχνιακή απεργία κόντρα στο δημόσιο συμφέρον που να μην την υποστηρίξουν; Έχει υπάρξει έστω και μία επένδυση που να μην προσπαθήσουν να τη διώξουν; Έχει υπάρξει έστω και ένας ύποπτος τρομοκρατίας ή κουκουλοφόρος που να μην ζητήσουν την απελευθέρωσή του; Ακόμη και μεταξύ τους δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Διαλαλούν ότι διέλυσαν τις συνιστώσες τους αλλά κάθε μέρα τα χτυπήματα μεταξύ τους πάνε κι έρχονται. Ας τα βρουν πρώτα μεταξύ τους για να ξέρουμε κι εμείς με ποιον θα συνεννοηθούμε...».

ΔΗΜΑΡ

Με τον Φώτη Κουβέλη, πάντως, ο Α. Σαμαράς τονίζει πως «οι δίαυλοι ασφαλώς και μένουν ανοιχτοί. Αν και με κάποιες δηλώσεις του τελευταία αδίκησε τον εαυτό του».

Keywords
Τυχαία Θέματα