Σε πλήρη εγκατάλειψη το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά – Ένα βήμα πριν το σφυρί

09:12 8/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Υπό το άγρυπνο βλέμμα της εφορίας βρίσκεται ένα ιστορικό μνημείο, το σπίτι όπου έζησε με την οικογένειά του ο ήρωας του μακεδονικού αγώνα Παύλος Μελάς στην Κηφισιά.

Εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου και στην εγκατάλειψη, το ιστορικό αυτό κτήριο βρέθηκε στο στόχαστρο της εφορίας, που έχει οδηγήσει σε απόγνωση την νόμιμη κληρονόμο του και απόγονο της οικογένειας Ναταλία Ιωαννίδη.

Η εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη η οποία ζει δίπλα στο εγκαταλελειμμένο σπίτι, μίλησε στον «Τύπο της Κυριακής» για το βάρος της ευθύνης που νιώθει για την Ελλάδα

που έζησε ο παππούς της, πριν χαθεί το 1904. Το σπίτι αυτό είχε πλημμυρίσει με τηλεγραφήματα συμπαράστασης και θαυμασμού από όλη την Ελλάδα για το θάνατο του Παύλου Μελά, όταν τα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης ήταν ακόμα πενιχρά.

Έναν αιώνα αργότερα έφτασε το «μπουγιουρντί» της εφορίας που καλούσε την κληρονόμο να πληρώσει 5.700 ευρώ για το έτος 2010. Η κυρία Ιωαννίδη ομολογεί την δυσκολία με την οποία κατάφερε να πληρώσει το ποσό καθώς το μοναδικό της εισόδημα είναι μια πενιχρή σύνταξη του ΙΚΑ.

Ερωτηθείσα πως θα ανταπεξέλθει με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας τα επόμενα έτη, αναφέρει ότι κατανοεί «ότι σε μία εποχή όπως αυτή που ζούμε δεν θα μπορούσα να έχω την αξίωση από το κράτος να δίνει χρήματα για τη συντήρηση και την ανάδειξη του ενός μνημείου που έχει κηρυχθεί επίσημα ως ιστορικό. Θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένος όποιος αντιδρούσε λέγοντας ότι έτσι κόβονται χρήματα από τη δημόσια υγεία».

Γνωρίζουμε ήδη για τη νομοθετική πράξη που ψηφίστηκε το 2012 (νόμος 4042) αλλά ακυρώθηκε πριν καν εφαρμοστεί. Η ρύθμιση οδηγούσε σε δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για όσους έχουν βρεθεί με ένα ιστορικό μνημείο στην ιδιοκτησία του και όπως λέει η κυρία Ιωαννίδη, ήταν η μόνη διέξοδος για «δίκαιη και όχι ρουσφετολογική μεταχείριση». Ήρθε όμως ο νόμος 4152 τον Μάιο του 2013 και η ρύθμιση έγινε καπνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα