Σόιμπλε: Απεχθάνομαι τον όρο «κούρεμα» – Η Ελλάδα ήταν μοναδική περίπτωση

09:21 6/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει πως η Γερμανία δεν αποκλείει ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που αφενός θα είναι μικρότερο από τα δύο προηγούμενα και αφετέρου θα έχει μία και μόνον επιδίωξη, η χώρα να επανέλθει στην ανάπτυξη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή και την Ξένια Κουναλάκη, τόνισε πως δεν του αρέσει η φράση «κούρεμα χρέους». Για το ζήτημα του χρέους

ο κ. Σόιμπλε δεν αποκλείει μίας άλλης μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους. «Απεχθάνομαι τον όρο «κούρεμα». Και επαναλαμβάνω: Ηταν μια μοναδική περίπτωση. Αυτό το αποφάσισαν και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Εξηγήσαμε όμως, επίσης, ότι σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, θα βοηθήσουμε. Ολοι έχουμε συμφέρον να τα καταφέρει η Ελλάδα, σ’ αυτήν την πορεία. Η Ευρώπη είναι δυνατή μόνο όταν είναι όλοι δυνατοί», είπε.

Ωστόσο τόνισε πως: «Είχαμε σχεδιάσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα πριν από δύο χρόνια και οι σημερινοί αριθμοί είναι καλύτεροι από αυτούς που όριζε το πρόγραμμα. Γι’ αυτό δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να προκύψει η ανάγκη για πρόσθετες ενέργειες αυτή τη στιγμή. Το «κούρεμα» στον ιδιωτικό τομέα ύψους 53% ήταν σωστό την εποχή που αποφασίστηκε και ασχολήθηκα πολύ με το ζήτημα. Εδωσα σκληρές μάχες. Μαζί και σε απόλυτη σύμπνοια με την ελληνική κυβέρνηση, τότε υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Βενιζέλος, δώσαμε μάχες έχοντας τους υπόλοιπους απέναντί μας, ακόμη και την ΕΚΤ, μέχρι να το πετύχουμε. Πολλοί έλεγαν «θα γίνει καταστροφή». Τίποτα δεν συνέβη. Ηταν όμως μια μοναδική περίπτωση και πρέπει να παραμείνει μοναδική».

Αναφορικά με το πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την ύφεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως «Δεν είναι καθόλου απίθανο η Ελλάδα να μπορέσει να βγει εφέτος από την ύφεση».

«Δεν είμαι ο επιστάτης άλλων χωρών. Είμαι απλώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Είμαστε εταίροι και μάλιστα ισότιμοι. Τηρώ τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο Σόιμπλε τόνισε πως σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ίδια ερωτήματα με τα οποία βρέθηκε και ο κ. Παπανδρέου. Αν επιθυμεί κανείς παραμονή στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες. Δεν θα ήθελα, όμως, να εμπλακώ σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις στην Ελλάδα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα