Σωτηρία Μπέλλου: Η αρχόντισσα του ρεμπέτικου φεύγει από την ζωή και περνά στην Ιστορία [εικόνες & βίντεο]

Σαν σήμερα το 1997 έφυγε από τη ζωή η Σωτηρία Μπέλλου, η πασίγνωστη Ελληνίδα ρεμπέτισσα, που κατάφερε να αλλάξει την πορεία του ελληνικού τραγουδιού.

Γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1921 στη Δροσιά, χωριό κοντά στη Χαλκίδα. Παντρεύτηκε πολύ μικρή, παρ'όλες τις αρνήσεις των γονιών της, αλλά ο γάμος της ήταν μια καταστροφή. Ο άντρας της υπέφερε από αλκοολισμό και της ασκούσε πολύ συχνά σωματική βία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια ενός από τους ξυλοδαρμούς, η Μπέλλου έριξε βιτριόλι στο πρόσωπό του,

και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Από αυτά τελικά εξέτισε μόνο τέσσερις μήνες.

Μετά την αποφυλάκισή της γύρισε πίσω στην οικογένειά της, αλλά μετά από συζητήσεις και κατηγορίες των δικών της πήρε την απόφαση να πάει στην Αθήνα, η οποία τότε βρισκόταν σε πλήρη ναζιστική κατοχή. Εκείνα τα χρόνια η Μπέλλου έδωσε έναν πολλαπλό και σκληρό αγώνα, τόσο για την ίδια της την επιβίωση, όσο και για την αντίσταση. Συνελήφθη, βασανίστηκε και κλείστηκε στη φυλακή.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο απελευθερώθηκε. Μετά την απελευθέρωση -κι αφού είχε γνωρίσει την αγριότητα και τις εμφυλιοπολεμικές διώξεις- ήρθε σε επαφή με το Βασίλη Τσιτσάνη. Εκείνος ήταν που την βοήθησε να προσληφθεί το 1947 ως τραγουδίστρια σε κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα. Ο ίδιος, μάλιστα, της έγραψε και πολλά τραγούδια, τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά του ρεπερτορίου της.

Το 1948 μια ομάδα κακοποιών εισήλθαν στο χώρο και την ξυλοκόπησαν με το χαρακτηρισμό «Βουλγάρα» (Κομμουνίστρια), χωρίς οι μουσικοί της να τολμήσουν να σηκωθούν από τις καρέκλες τους. Ωστόσο, σύντομα αναγνωρίστηκε ως μία από τις καλύτερες ρεμπέτισσες ερμηνεύτριες.

Αν και η καριέρα της γνώρισε μια μικρή κάμψη στις αρχές της δεκαετίας του '60, σύντομα επανέκαμψε, με πολλές επιτυχίες, όπως το «Ζεϊμπέκικο» (με το Διονύση Σαββόπουλο), το «Μην Κλαις» (με τον Ηλία Ανδριόπουλο) και το «Δε λες κουβέντα» (με το Δήμο Μούτση). Κατάφερε να συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες αυτού του είδους σε πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις, αλλά υπέστη διάφορες κρίσεις και προβλήματα αλκοολισμού και κατάθλιψης.

Τον Μάρτιο του 1993 αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, οπότε και διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο του φάρυγγα.

Έχασε τη φωνή της και στις 27 Αυγούστου 1997 άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Μεταξά.

1 από 7 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >
Keywords
Τυχαία Θέματα