Στο Ισραήλ τον Οκτώβριο ο Σαμαράς – Στο τραπέζι τα ενεργειακά θέματα

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα επισκεφθεί το Ισραήλ με στόχο να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο διεθνών επαφών και αναδείξει τον ενεργειακό και σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου μέσα από αυτές τις κινήσεις είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και να αποκαταστήσει την τραυματισμένη από την κρίση εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό το πλέον ισχυρό χαρτί για την ελληνική

κυβέρνηση είναι η ενέργεια. Μετά τη συμφωνία για τη ΔΕΣΦΑ και τον ΤΑΡ η Αθήνα θέλει να δει στην πράξη την συμμαχία με την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω της προώθησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector». Άλλωστε η αποτυχία του φλέρτ με τη Gazprom έχει μεταβάλλει τον άξονα προσανατολισμού της ελληνικής διπλωματίας η οποία κοιτά πλέον στη Δύση και επιθυμεί με κάθε τρόπο να το δείξει.

Στις αρχές Αυγούστου όταν ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Περιβέλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης συνυπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας μαζί με τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων των τριών χωρών και τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα έχει μεταφορική ισχύ 2000 MW.

Υπενθυμίζεται πως το έργοέχει ενταχθεί στα «Projects of Common Interest» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου και έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες ενέργειες για την εκπόνηση των σχετικών μελετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα